Ga naar Content

Ook Raad van State keurt 'omstreden' verbouwplannen Amsterdam Museum goed

De verbouwing van het Amsterdam Museum kan na een lange juridische strijd gewoon doorgaan, dat heeft de Raad van State besloten. Volgens de rechter is er destijds juist geoordeeld over het door laten gaan van de verbouwing en zijn de bezwaren, van de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, niet gegrond. 

Het ontwerp van het vernieuwde Amsterdam Museum, gezien vanaf de Nieuwezijds Voorburgwal. - Foto: Neutelings Riedijk Architecten & Vero Visuals

De VVAB is van mening dat de verbouwing te ingrijpend is en dat de oude panden te veel zouden worden aangetast. Volgens de huidige plannen zullen drie plekken in het gebouw aan de Kalverstraat, dat eeuwenlang een burgerweeshuis was, gesloopt worden. Een daarvan is de Schuttersgalerij. Het is de bedoeling dat het museum onder meer een nieuwe ingang, nieuwe looproutes en een groter oppervlak krijgt. 

De VVAB stapte in eerste instantie naar de voorzieningenrechter. Die oordeelde dat de rechtbank zich moest buigen over de verbouwingsplannen en hoe de omgevingsvergunning was verstrekt. De rechtbank oordeelde in juli van vorig jaar dat de gemeente de omgevingsvergunning gewoon mocht verstrekken.

"Het college moet een belangenafweging maken, waarbij het erom gaat of de aantasting van het monument, gelet op alle omstandigheden en belangen – waaronder uitdrukkelijk ook het gebruik van het monument – aanvaardbaar is. Onderzoeksplicht gaat niet zover dat het college de alternatieve plannen van de overige architectenbureaus bij de beoordeling had moeten betrekken", zo oordeelde de rechter destijds. 

Hoger beroep

Daarmee leek de verbouwing na lange vertraging toch te kunnen gaan starten, maar de VVAB ging nog in hoger beroep tegen de uitspraak. Volgens de groep had de rechtbank niet juist geoordeeld over hoe de gemeente de belangenafweging had gemaakt. 

De plannen voor de verbouwing van het museum - Foto: Amsterdam Museum

Maar de Raad van State gaat daar niet in mee. Volgens de rechter heeft de VVAB dezelfde argumenten gebruikt in het hoger beroep en zijn die niet voldoende om tot een ander oordeel dan de rechtbank te komen. "Er is geen grond voor het oordeel dat het college de in het geding zijnde monumentale belangen niet juist heeft beoordeeld. De rechtbank heeft terecht geoordeeld." 

Veel vertraging

De renovatie is al flink vertraagd door afgekeurde ontwerpen én het beroep van de VVAB. De gemeente en het museum proberen het project al ruim zeven jaar van de grond te krijgen. De bedoeling was dat het vernieuwde museum in 2025 de deuren zou openen, maar dat gaat zeker niet lukken. De heropening staat nu gepland in 2028.

Judikje Kiers, de directeur van het museum, laat weten 'ontzettend blij' te zijn met de uitspraak. "Het betekent dat er nu echt begonnen gaat worden met de uitvoering." Ook cultuurwethouder Touria Meliani is te spreken over de uitspraak van de rechter. "Door een grondige renovatie kunnen we het
museum aanpassen en verduurzamen. De toegankelijkheid wordt verbeterd en de collectie zal
optimaal tot zijn recht komen. Het is een goede stap voorwaarts voor de toekomst van het
museum."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook