Ga naar Content

Drie Noord-Hollanders aangehouden in mega-plofkraakzaak: 'Miljoenen aan buit'

Drie Noord-Hollanders zijn vandaag aangehouden tijdens een grote internationale actie tegen plofkraken. Het Duitse Openbaar Ministerie, dat de operatie leidt, laat weten dat er acht huizen en bedrijfsgebouwen in Amsterdam, Haarlem, Purmerend, Velsen en Edam zijn doorzocht. 

Schade na een plofkraak op treinstation Amsterdam-Zuid, beeld ter illustratie - Foto: ANP RAMON VAN FLYMEN

Het gaat om een man van 30 uit Velsen, een man van 25 uit Purmerend en een 24-jarige uit Edam. Alledrie zijn ze aangehouden in hun woonplaats, bevestigt een woordvoerder van de Duitse politie. Ook zijn er mobieltjes en datadragers, zoals laptops, in beslag genomen.

Miljoenen aan buit en schade

Justitie in de deelstaat Rijnland-Palts houdt de groep verantwoordelijk voor zeker twaalf plofkraken op geldautomaten in Duitsland tussen 2022 en dit jaar. De buit en de schade zouden in de miljoenen euro's lopen. In Rheinland-Pfalz alleen al veroorzaakten zes plofkraken een schade van 1,5 miljoen euro, volgens het Duitse openbaar ministerie.

In Duitsland zijn verschillende gebouwen in en rond Mainz doorzocht, en in Frankrijk vond een doorzoeking plaats in Neuville-sur-Saône, ten noorden van Lyon. Europol meldt dat de groep daar een autoverhuurder gebruikte om vluchtauto's te regelen. Het zou ook hun schuilplaats zijn geweest.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.