Ga naar Content

Let op: je hebt mogelijk een ongeldig paspoort in bezit

Door een productiefout heeft de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) 120 paspoorten uitgegeven die onbruikbaar zijn. Nog honderd mensen lopen rond met zo'n identiteitsbewijs, bevestigt een woordvoerder aan AT5. Dat kan tot vervelende situaties leiden bij controles aan de grens. 

Foto: AT5

Mensen die tussen 30 september en 8 oktober een nieuw paspoort hebben opgehaald, moeten controleren of hun document compleet is. Controleer of er drie kleine, voelbare lijntjes aanwezig zijn; deze zijn namelijk nodig om het paspoort geldig te maken. Als deze lijntjes ontbreken, heeft het paspoort een productiefout. Let op: paspoorten die vóór 30 september zijn uitgegeven, hebben deze lijntjes nog niet. 

Volgens de RvIG hebben 42 duizend Nederlanders die een paspoort hebben opgehaald tussen 30 september en 8 oktober een brief gekregen met een waarschuwing. Dat gebeurde onder ander bij de uitgifte van een paspoort in Amstelveen.

Problemen bij controle

"Het paspoort met de productiefout is rechtsgeldig uitgegeven", laat een woordvoerder weten. "Toch wordt burgers afgeraden hiermee te reizen. Ze kunnen hierdoor problemen krijgen als hun paspoort wordt gecontroleerd."

Als er door controlerende instanties een afwijking in een ID wordt geconstateerd, kan volgens de woordvoerder leiden tot 'vervelende situaties' aan de grens. Wel zou het ministerie van Binnenlandse Zaken desnoods kunnen bevestigen dat de paspoorten authentiek zijn.

Wie zo'n paspoort met productiefout heeft gekregen, wordt aangeraden om een nieuwe aan te vragen. De kosten hiervoor worden vergoed.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]