Ga naar Content

Geschepte fietser teleurgesteld in 'te lage eis' voor verdachte die hem hulpeloos achterliet

De man die na een aanrijding op de Stommeerweg in Aalsmeer voor dood werd achtergelaten, vindt de eis van het Openbaar Ministerie (OM) tegen de veroorzaker te laag. Het OM wil dat de rechter Rowdy L. tachtig uur taakstraf en een rijontzegging van drie maanden oplegt, bleek vandaag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank van Amsterdam.

De politie op de plek van het ongeluk, dat 's ochtends vroeg plaatsvond - Foto: Inter Visual Studio

Het slachtoffer en zijn zwager vertelden na afloop aan NH dat zij op meer hadden gehoopt. "Als je kijkt naar het feit dat hij in hulpeloze toestand is achtergelaten, vind ik dit een lage straf", licht de zwager toe. 

L. verklaarde vandaag dat hij de fietser in de ochtend van 12 mei 2022 nooit heeft gezien. Het slachtoffer is al rond kwart voor zes 's op de fiets onderweg naar zijn werk op de Aalsmeerse Bloemenveiling.

Verblind door de zon

Ook L. is onderweg naar een klus voor zijn werk. Volgens zijn eigen verklaring wordt hij op de Stommeerweg kort door de zon verblind, waardoor hij zijn ogen sluit en niks meer ziet. 

"Toen hoorde ik opeens mijn spiegel tegen het raam aan klappen. Ik dacht dat ik een paal had geraakt en was al bijna te laat, dus ik ben doorgereden. (...) Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik een fietser heb aangereden", vertelt L. vandaag. 

Geen herinnering meer

In werkelijkheid raakt hij de fietser, waardoor die valt en zwaargewond in de berm belandt. "Hij loopt gebroken ribben, meerdere schedelbreuken en één of meerdere hersenbloedingen op. Hij herinnert zich niets van wat er is gebeurd", leest de rechter voor.

Meer dan twee jaar later heeft het slachtoffer nog steeds veel last van de gevolgen. Zo kampt hij met geheugenproblemen. Het ongeluk heeft ook grote impact gehad op zijn vrouw en kinderen. Zij vinden het emotioneel te zwaar om bij de zitting aanwezig te zijn. 

"Als ik had geweten dat ik u had aangereden, was ik gestopt"

Verdachte Rowdy L.

L. zegt ontzettend veel spijt te hebben en houdt daarnaast vol die ochtend geen fietser te hebben gezien. "Als ik had geweten dat ik u had aangereden, was ik gestopt. Het is verschrikkelijk wat ik hem en zijn familie heb aangedaan (...) Ik heb het niet met opzet gedaan."

Het slachtoffer vindt dat L. hoe dan ook had moeten stoppen om te kijken waar hij tegenaan was gereden. Hij is een voorbijganger die hem wél hielp heel dankbaar. "Anders had ik daar voor ik weet niet hoe lang gelegen."

De politie houdt L. later die dag aan bij zijn werk in Hilversum. De politie komt bij hem uit, omdat de werkbus waarin hij reed even verderop op beeld is vastgelegd. Daarnaast kan de politie stukken van de zijspiegel op de plaats van het ongeluk linken aan de kapotte spiegel van die bus. 

Geen alcohol- of drugstest

Of er alcohol of drugs in het spel was, is niet meer te achterhalen. De politie liet L. na zijn aanhouding namelijk geen alcohol- en drugstest doen. Zelf ontkent hij iets te hebben gebruikt. Een paar maanden na het ongeluk werd L. nog wel een keer aangehouden voor rijden onder invloed. 

De officier van justitie is van mening dat L. die dag niet goed genoeg heeft opgelet, maar de ernstige gevolgen van het ongeluk nooit heeft gewild. Daarom vindt ze dat hem de lichtste vorm van schuld moet worden aangerekend. Dat hij niet is gestopt moet wat haar betreft wel strafverzwarend werken. Zo komt de officier uit bij de taakstraf van tachtig uur met rijontzegging van drie maanden.

Zijn advocaat vindt dat dat laatste haar cliënt niet kan worden aangerekend, omdat hij de fietser niet zou hebben gezien. De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]