Ga naar Content

Schagerbrug laat dorpskroeg niet zomaar los: al ruim honderd inwoners doen investering

Een dorp zonder café is geen dorp, vinden ze in Schagerbrug. Toch dreigt de dorpskroeg er te verdwijnen nu de eigenaren van het pand de boel willen verkopen. Via een speciale constructie kunnen inwoners nu een 'stukje' kroeg kopen. De informatieavond hierover werd massaal bezocht. "Deze plek is de ziel van Schagerbrug."

Foto: NH Media/Leah Barning

Om de kroeg in handen te krijgen heeft de stichting nog 250.000 euro nodig. Daarom organiseerde stichting en toneelvereniging OEK (Ons Eigen Kroeg) afgelopen woensdag een informatieavond om bewoners te verleiden te investeren in hun 'huiskamer'. 

Woensdagavond rond 19.15 uur zijn de voorbereidingen voor de informatieavond in volle gang. “We gokken op zo'n honderd man, maar je weet nooit zeker hoeveel mensen er komen", zegt Huub Tiebie, voorzitter van de stichting. De sfeer is gespannen, maar de leden van de stichting zijn hoopvol. Bij de ingang staat een oude stembus klaar waar geïnteresseerden na afloop hun aanmeldformulier kunnen inleveren, als ze besluiten financieel bij te dragen. Koffie, thee en gebakjes staan klaar en langzaam stroomt de kroeg vol dorpsbewoners.

Bijzondere rol 

Het pand aan de Schagerweg bestaat al bijna 125 jaar en heeft door de jaren heen een bijzondere rol vervuld in het dorp. Generaties dorpsbewoners komen er regelmatig samen voor uiteenlopende activiteiten. De lokale toneelvereniging treedt er op, de biljartclub komt er wekelijks bij elkaar, bruiloften en verjaardagen worden er gevierd. Voor velen is Ons Eigen Kroeg niet zomaar een café, maar een plek vol herinneringen.

"Het is de ziel van Schagerbrug"

Rik, lid van de evenementencommisie van het dorp

En dat is precies waarom stichting OEK, opgericht door toneelvereniging OEK, de kroeg niet los wil laten. Zij huren het pand sinds 2015 en hebben het, samen met een grote groep vrijwilligers, opgeknapt. Dankzij hun inspanningen kreeg de kroeg nieuwe toiletten, een verbeterde geluidsinstallatie en een vernieuwde bar.

Toen duidelijk werd dat de eigenaren het pand wilden verkopen heeft de stichting een denktank opgericht om de juiste plan van aanpak te bespreken. Het plan is ambitieus: om de kroeg te redden moet er 2,5 ton worden opgehaald, en dat kan alleen als inwoners willen investeren. De stichting en de denktank stellen daarom voor dat zowel particulieren als ondernemers uit het dorp een aandeel kunnen kopen van de kroeg, in ruil voor een vaste rente. Certificaten zijn te koop vanaf 1.000 euro. 

Hechte gemeenschap 

Denktank-lid Wim Vonk kijkt op zijn horloge: het is 19.55 uur en de kroeg is bijna helemaal volgeladen. "Daar hadden we echt op gehoopt", zegt hij tevreden. Overal worden mensen begroet en omhelst. "De meesten hier kennen elkaar al jaren," vertelt hij. “We hebben zoveel evenementen in het dorp. Op een gegeven moment ken je zo'n beetje iedereen hier", vertelt hij, terwijl hij af en toe naar iemand zwaait. 

Tekst gaat verder onder de foto. 

Foto: NH Media/Leah Barning

Om 20.00 uur opent Huub, samen met denktank-lid Claudia Fuhler, de avond. “Ik sta hier met spanning in mijn lijf,” begint Claudia. “Het zou zo fantastisch zijn als we de huiskamer van Schagerbrug kunnen behouden."

Persoonlijke verhalen

Tijdens de presentatie delen verschillende dorpsbewoners hun persoonlijke verhaal en binding met de kroeg. Een jong meisje vertelt over de toneelvoorstellingen, buurtbewoner Klaas noemt de wekelijkse biljartavonden en Rikwin benadrukt hoe belangrijk de kroeg is voor het verenigingsleven in het dorp. "Ons Eigen Kroeg is de ziel van Schagerbrug en het verenigingsleven," zegt hij stellig.

"Mensen zouden elkaar minder goed kennen als de kroeg er niet meer zou zijn", zegt Cor. Hij is voorzitter van de biljartvereniging. "Een dorp zonder café is geen dorp." 

Hoopvol resultaat

De avond verloopt boven verwachting goed. Aan het eind van de bijeenkomst hebben 125 van de 160 aanwezigen het formulier ingevuld en hun steun toegezegd. Bij de uitgang worden de formulieren in de oude stembus gedeponeerd. "Het is een vruchtbare avond geweest," zegt Huub tevreden. "We hebben nu toezeggingen voor zo'n anderhalve ton. Als iedereen zijn toezegging nakomt, zijn we goed op weg."

De weg naar het uiteindelijke doel blijft spannend. Op 16 november wordt de balans opgemaakt en zal het bestuur beslissen hoe verder te gaan. De huur van het pand loopt af in oktober 2025, maar de stichting wil voor januari 2025 het benodigde bedrag binnen hebben. "Of we het halen, weten we nog niet," zegt Huub. "Maar ik heb er alle vertrouwen in."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.