Ga naar Content

Mogelijk schilderij van Soutine blijkt geen roofkunst, opnieuw naar veiling

Het schilderij dat vorig jaar opdook bij De Kringloper in Naarden en mogelijk van de beroemde Joods-Franse schilder Chaïm Soutine is, wordt dit jaar alsnog geveild. Vorig jaar werd het schilderij van de veiling teruggetrokken omdat het mogelijk om roofkunst ging.

Foto: NH Media

Uit onderzoek blijkt dat het schilderij, dat 'Moeder met kind' heet, geen roofkunst is. Maar of het werk écht van Soutine is, blijft vooralsnog een mysterie. 

"Iedereen vraagt of het schilderij echt van Soutine is, maar daar kunnen we niet op antwoorden", vertelt Mariette Hoeve, bedrijfsleider bij De Kringloper. Áls het een echte Soutine is, zou het volgens Hoeve tonnen waard kunnen zijn.

Mogelijk tonnen waard

"Het is wel spannend om iets te veilen, waarvan je niet weet of 'ie echt is of niet. De koper neemt echt een gokje", zegt Hoeve. De kringloopwinkel heeft zelf niet de middelen om onderzoek te laten uitvoeren naar de echtheid van het schilderij. 

Eerder ging een mogelijk schilderij van Mondriaan bij de jaarlijkse veiling van de kringloopwinkel in Naarden volgens Hoeve weg voor tienduizend euro. Of dit schilderij ook echt van de beroemde Mondriaan is, is niet bekend.

Geheime locatie

Het mogelijke schilderij van Soutine bevindt zich nu nog op een geheime locatie. Waar het ligt opgeslagen, wil de bedrijfsleider niet loslaten. "Het schilderij ligt veilig opgeborgen", laat ze weten.

Op 7 november wordt het schilderij in ieder geval naar de jaarlijkse veiling van De Kringloper gebracht. Daar worden meerdere objecten geveild. De meesten worden aangeboden met een richtprijs van een paar tientjes.

Ook bij het mogelijke werk van Soutine is de richtprijs 'slechts' 150 euro.

Kijk hier de reportage die NH vorig jaar over het schilderij maakte:

Lees ook

Roofkunst in Naarden? - NH

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]