Ga naar Content

Universiteiten en hogescholen: "Nieuwe wet op beperking internationale studenten slaat door"

De universiteiten en hogescholen in Amsterdam zijn fel gekant tegen de nieuwe maatregelen van minister Bruins om het aantal internationale studenten terug te dringen. Ze vinden net als Bruins óók dat er een maximum gesteld moet worden aan het aantal internationale studenten, maar de nieuwe regels gaan veel te ver, zeggen ze. Ze vrezen voor de kwaliteit van het onderwijs.

"Wij wilden die rem op de instroom van internationale studenten, en we krijgen nu terug naar het Nederlands en dat stuurt ons echt het bos in." zegt Peter-Paul Verbeek, rector Universiteit van Amsterdam. Hij is, net als zijn collega's van de VU, Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Inholland fel tegen de nieuwe maatregelen die onderwijsminister Bruins wil invoeren  om het aantal internationale studenten te beperken.

"Stap terug in de tijd"

Het is een stap terug in de tijd zegt de UvA. Bruins wil namelijk dat de colleges van alle bacheloropleidingen voortaan voor twee derde in het Nederlands worden gegeven.

Daarmee slaat hij de plank mis, zegt UvA rector Peter-Paul Verbeek. "Als we dit moeten doorvoeren, wordt Nederlands de norm en zullen we  bijna geen enkele Engelstalige opleiding overhouden. Al die internationale studenten die hier komen om een vak te leren, die bijdragen aan de economie en aan de samenleving, die raken we kwijt. En dat betekent ook dat we onvoldoende kunnen bijdragen aan grote maatschappelijke uitdagingen zoals duurzaamheid en zorg. We hebben ze keihard nodig."

Peter-Paul Verbeek, rector Universiteit van Amsterdam - Foto: AT5

"Als we dit moeten doorvoeren zullen we  bijna geen enkele Engelstalige opleiding overhouden"

Peter-Paul verbeek, rector Universiteit van Amsterdam

Bij de UvA is 35 procent van de studenten afkomstig uit het buitenland. Ze vragen al jaren om een beperking van de instroom en denken dat die met de instelling van een maximum aantal studenten voor de Engelstalige opleidingen, de numerus fixus, beheersbaar wordt. En die komt er met ingang van het nieuwe studiejaar. 

De Hogeschool van Amsterdam, de HvA heeft maar 4 procent internationale studenten en wil juist de Engelstalige opleidingen behouden om goede studenten en docenten aan zich te kunnen binden. "Je komt anders weinig in aanraking met studenten die anders denken. Je blijft opgesloten in je Nederlandse omgeving."

"En bedrijven klagen er nu al over", vertelt rector Geleyn Meijer van de HvA. "De voertaal voor alles buiten Nederland is Engels. Als wij  te weinig studenten opleiden die die taal machtig zijn en daarnaast ook de cultuur van alle andere landen niet meer goed kennen, dan neemt de waarde van je diploma af op het moment dat wij dat niet meer aanbieden."   

Geleyn Meijer, rector Hogeschool van Amsterdam - Foto: AT5

"De waarde van je diploma neemt af als je de Engelse taal niet goed machtig bent"

Geleyn Meijer, rector Hogeschool van Amsterdam

De universiteiten en hogescholen in de stad, dus ook de Vrije Universiteit en Hogeschool Inholland,  vrezen dat het opleidingsniveau hard keldert als de nieuwe wet ingaat. UvA rector Peter-Paul Verbeek: "In Denemarken hebben ze dit ook gedaan en dat is na twee jaar weer teruggedraaid. Je zag namelijk een uittocht van wetenschappers en studenten. Je zakt weg op de internationale onderwijsranking en het duurt heel lang voordat je die weer terugkrijgt."

Toets

Wil een hoger onderwijsinstelling een Engelstalige opleiding toch behouden, dan moet die worden getoetst op de noodzakelijkheid ervan. Dat kan gaan om opleidingen in krimp- en grensregio’s, opleidingen voor tekortsectoren op de arbeidsmarkt,  als een opleiding maar op één plaats wordt aangeboden of als de opleiding onlosmakelijk een internationaal karakter heeft. Verbeek: "Die toets is heel streng en het wordt dus heel moeilijk om die Engelstalige opleidingen te behouden." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]