Ga naar Content
Noord-Holland

Campagne Amsterdam tegen discriminatie

11 januari 2011, 17.15 uur · Aangepast 11 januari 2011, 21.31 uur
Door: · Foto: Robby Hiel

AMSTERDAM De gemeente Amsterdam is dinsdag begonnen met een campagne tegen discriminatie. Onder het motto 'Discriminatie. Amsterdam is er klaar mee' roept de gemeente de inwoners op om actief op te treden tegen discriminatie.

Door de hele stad komen posters te hangen die het onderwerp onder de aandacht moeten brengen. Mensen kunnen ook zelf een persoonlijk affiche maken op de website www.amsterdam.nl/discriminatie. Op die manier hoopt het stadsbestuur dat ook bijvoorbeeld sportverenigingen, bedrijven, scholen, buurtcomités, culturele organisaties, zorginstellingen en vrijwilligersorganisaties laten zien dat ze klaar zijn met discriminatie.

De aftrap van de campagne vond plaats op het Rembrandtplein in aanwezigheid van het voltallige college van burgemeester en wethouders, diverse stadsdeelvoorzitters, korpschef Bernard Welten en vertegenwoordigers van diverse (maatschappelijke) organisaties.

Verschillende organisatie en instellingen hebben hun steun toegezegd, zoals Ajax, de theaters aan het Leidseplein, de politie en de Koninklijke Horeca Amsterdam.

Amsterdam gebouwd op tolerantie
Burgemeester Van der Laan zei dinsda:  "Amsterdam is echt gebouwd op tolerantie. Dat is het DNA van onze stad." Volgens wethouder Van Es (PvdA), initiatiefnemer van de campagne, is de hoofdstad kwetsbaar. "Nog steeds worden mensen bedreigd en in elkaar geslagen om wie ze zijn: bijvoorbeeld homo, joods of Marokkaans. Dat gebeurt op straat, maar ook op minder zichtbare plekken zoals in het uitgaansleven." Ze riep mensen die slachtoffer zijn van discriminatie, op aangifte te doen bij de politie of bij het meldpunt discriminatie.

Naast de campagne vinden er nog andere activiteiten plaats om discriminatie in de stad tegen te gaan. Zo gaan het college en stadsdeelbestuurders de komende tijd bij alle scholen langs om aandacht te vragen voor het onderwerp.