Ga naar Content

Topcrimineel Stanley Hillis geliquideerd

AMSTERDAM Topcrimineel Stanley Hillis is geliquideerd. Hillis, alias De Ouwe, werd maandagmiddag doodgeschoten op de parkeerplaats van sportpark Drie Burg (aan de Fizeaustraat) in Amsterdam-Watergraafsmeer.

De 64-jarige Hillis werd rond 12.30 uur  van dichtbij in zijn auto doodgeschoten. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De politie zoekt in verband met de moord naar een blauwe of grijze Volkswagen Transporter met het valse kenteken 27-BN-JH, waarmee de dader of daders zijn gevlucht. De auto zou het laatst zijn gezien op de Spaklerweg. "De politie waarschuwt mensen bij het aantreffen van het busje of de inzittenden voorzichtig te zijn en direct 112 te bellen. De inzittenden zijn vuurwapengevaarlijk'', aldus een politiewoordvoerder.

Het gebied rond de Fizeaustraat is afgezet en politie is begonnen met een grootschalig onderzoek. Voor het onderzoek wil de politie graag in contact komen met getuigen. Mensen die iets gezien of gehoord hebben of meer weten over de achtergronden van dit ernstige misdrijf, wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Een anonieme tip kan via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

De advocaat van Hillis, Mark Teurlings, reageert geschokt: "Het is de derde keer dat ik een cliënt verlies door een liquidatie en het went nooit." In samenspraak met de familie van Hillis heeft Teurlings besloten verder uit de media te blijven. Stanley Hillis zelf was ook iemand die liever niet in de openbaarheid trad.

Vriend van Holleeder

Volgens onder anderen Willem Endstra, de Amsterdamse vastgoedmagnaat die in 2004 werd geliquideerd, was Hillis een vriend van Willem Holleeder en Dino Soerel. Beiden zitten momenteel gedetineerd, Holleeder onder meer wegens de afpersing van Endstra. Hillis was al in de jaren zeventig van de vorige eeuw actief in de misdaad. Hij pleegde onder meer een reeks overvallen. In 1979 schoot hij een politieman neer. Hij wist enkele malen uit de gevangenis te ontsnappen. Na een ontsnapping in 1985 verscheen hij in het tv-programma van Sonja Barend, voorzien van een pruik, een snor en een grote zonnebril, om zijn verhaal te doen.

De afgelopen jaren leek het rustig rond Hillis. Zijn naam dook in grote onderzoeken wel op, maar hij gold voor zover bekend niet als verdachte.