Ga naar Content

Gemengde gevoelens bij terugkeer Hr. Ms. De Ruyter

DEN HELDER De terugkeer van het marineschip Hr. Ms. De Ruyter in thuishaven Den Helder is zaterdagmorgen vroeg gepaard gegaan met gemengde gevoelens. Volgens de Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom wordt de vreugde over de thuiskom

Volgens Borsboom krijgt de marine bij de bezuinigingsoperatie behoorlijke harde klappen. Een kwart van de gevechtskracht op zee zou worden ingeleverd. Volgens de commandant zou er geen enkel marineschip uit de vaart moeten worden genomen, omdat de marine het werk nu al niet aan kan. Borsboom vertelde dat hij de bemanning van de De Ruyter vrijdag persoonlijk van de forse bezuinigingen op de hoogte heeft gesteld.

De marinecommandant zei dat hij persoonlijk "baalde'' dat de krijgsmacht zoveel moet inleveren. "Er is geen enkel militair argument voor te bedenken. Het komt alleen omdat het geld op is." Borsboom hoopt dat de Tweede Kamer nog kritisch naar de plannen gaat kijken. De commandant zei ook dat het marineschip een "fantastische missie" heeft volbracht en dat de bemanning nu van een welverdiend verlof mag genieten.

Medaille
Minister Hans Hillen van Defensie heeft naderhand samen met commandant Borsboom de medaille voor vredesoperaties uitgereikt aan de commandant van het schip, kapitein-luitenant-ter-zee Richard Keulen. Hillen had geen zin
om het over de bezuinigingen te hebben. "Dat heeft u van uw commandant gehoord. Het is mooi weer en een dag van blijheid." De minister roemde de bemanning van het schip voor de goede missie.