Ga naar Content

Noord-Hollands volkslied bestaat 13 jaar

AMSTERDAM Vandaag, op de laatste dag van onze serie over de superprovincie, bestaat het Noord-Hollands volkslied dertien jaar.

Het lied, op tekst van een speciaal voor de provincie geschreven gedicht door P.J. Ferdinant uit 1950, is in 2000 op muziek gezet door Gerrit Bosch. Hij is de conservator van de provinciale kunstcollectie. Bosch is blij dat er even wordt teruggeblikt op het lied, maar was zich niet van bewust van de feestelijke dag.

Geschiedenis
Het Noord-Hollandse volkslied werd in 1950 voor commentaar gestuurd naar het Concertgebouworkest, maar daarna is er niets meer van vernomen, totdat Bosch het in 1994 uit een oude la haalde. Dat gebeurde juist op het moment dat er plannen waren zijn om Noord-Holland te fuseren met Zuid-Holland en een stuk Zeeland. Het nummer raakt even in de vergetelheid tot een wedstrijd op Radio Noord-Holland voor een arrangement. Er kwam een winnaar, maar muziek van Bosch werd gebruikt voor de officiële versie.

Plasterk
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zei deze week dat mensen zich geen Noord-Hollander voelen, Bosch is het in grote lijnen met hem eens: "Mensen in het Gooi, dat zijn andere mensen dan in West-Friesland of in Noord-Kennemerland, dat zegt niet zoveel".

Foto: