Ga naar Content

Poetin prijst 'kameraad' Kim Jong-un, wil nauwere samenwerking met Noord-Korea

Vlak voor zijn bezoek aan Noord-Korea heeft de Russische president Poetin benadrukt dat hij nauwer gaat samenwerken met Noord-Korea op het gebied van economie en veiligheid. Ook prees hij de weerstand van zijn Noord-Koreaanse 'kameraad' Kim Jong-un tegen de volgens hem Amerikaanse economische druk, chantage en dreigementen.

"Rusland heeft de Democratische Volksrepubliek Korea en het heldhaftige Koreaanse volk altijd gesteund in het verzet tegen de verraderlijke, gevaarlijke en agressieve vijand en zal dat altijd blijven doen", schreef Poetin in een artikel in de Noord-Koreaanse staatskrant Rodong Sinmun.

Volgens Poetin zullen beide landen gezamenlijk de "illegale en eenzijdige sancties" trotseren die de VS en westerse landen hebben opgelegd, en daarvoor betalings- en handelssystemen zullen ontwikkelen "die niet onder controle staan van het Westen".

Eerste bezoek in 24 jaar

Poetin zet later vandaag voor het eerst in 24 jaar voet aan grond in het Aziatische buurland. Het bezoek zal naar verwachting in het teken staan van nauwere militaire samenwerking, mede in verband met de Russische oorlog tegen Oekraïne.

Een medewerker van de Russische regering liet voorafgaand aan het bezoek doorschemeren dat het strategische partnerschap tussen beide landen wordt herbevestigd. Bij de Russische delegatie zit ook de minister van Defensie. Het lijkt er al weken op dat Poetin graag meer Noord-Koreaanse wapens en munitie ontvangt voor de oorlog tegen Oekraïne.

Er zijn sterke vermoedens dat Kim al eerder wapens en munitie leverde aan Rusland. Volgens de Verenigde Staten en Oekraïne zijn die ook ingezet op het slagveld. Het Witte Huis zegt dat het zich zorgen maakt over de groeiende relatie tussen Rusland en Noord-Korea.

Correspondenten Geert Groot Koerkamp (Rusland) en Garrie van Pinxteren (China) over Poetins bezoek:

 

Koerkamp: "Noord-Korea is op dit moment onbetwist een van de belangrijkste bondgenoten van Rusland, gezien de rol in de oorlog met Oekraïne. Poetin gaat dan ook naar Noord-Korea met een verlanglijstje. Hij wil naast munitie bijvoorbeeld ook arbeidsmigranten. Rusland zit verlegen om extra handen omdat veel mannen aan het front zijn of het land hebben ontvlucht.

 

Poetins bezoek past in een reeks buitenlandse reizen die de president heeft gemaakt sinds zijn laatste inauguratie als president begin mei. Hij gaat de bondgenoten af: China, Belarus, Oezbekistan, nu dus Noord-Korea en straks Vietnam."

 

Van Pinxteren: "Noord-Korea is bij uitstek een geïsoleerd land en probeert heel hard om de eigen defensie te versterken. Kim is vooral geïnteresseerd Russische satelliettechnologie en wil met Noord-Korea als nucleaire macht stappen zetten in het lanceren van raketten met kernkoppen. Daarnaast voeren de Verenigde Naties (VN) al jaren strenge sancties vanwege het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Kim hoopt dat Rusland als deelnemer van de Veiligheidsraad van de VN nieuwe maatregelen tegenhoudt.

 

Maar Noord-Korea wil nooit te afhankelijk zijn van beide machtige buren en bondgenoten. Sinds de oorlog in Oekraïne zie je dat Noord-Korea meer neigt naar Rusland, om daar een rol te spelen in ruil voor spullen en steun. Daardoor is Noord-Korea iets minder afhankelijk van China, waardoor het zich flinker kan opstellen ten opzichte van dat land. Het is een spel dat Noord-Korea al door heel de geschiedenis van het land speelt."

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?