Ga naar Content

Uurtarief kinderopvangtoeslag in 2026 bevroren, lage inkomens iets duurder uit

Het kabinet wil in 2026 de maximum uurtarieven voor kinderopvangtoeslag eenmalig niet indexeren. Daarmee zou ruim 250 miljoen bespaard kunnen worden. Tegelijkertijd wordt het percentage van de kosten die worden vergoed geleidelijk verhoogd. Dat betekent waarschijnlijk dat ouders met een laag inkomen die nu al relatief dure opvang hebben meer zullen gaan betalen. Maar voor de meeste gezinnen zal de kinderopvang iets betaalbaarder worden, schrijft het ministerie.

BBB, PVV, VVD en NSC schreven er al over in het hoofdlijnenakkoord en vandaag ging de zogeheten internetconsultatie over het plan van start. Dat betekent dat het kabinet verder wil met de plannen.

Het plan van het vorige kabinet om kinderopvang voor werkende ouders bijna gratis te maken, raakt zo wat verder uit zicht. Kinderopvangbedrijven hadden kritiek op dat plan. Vanwege het enorme tekort aan personeel weten ze niet hoe gratis kinderopvang gerealiseerd moet worden.

Toeslagen vervangen

Zowel het kabinet als de huidige Tweede Kamer willen de eerder geopperde ideeën om het stelsel van toeslagen te vervangen, wel uitvoeren. De stelselwijziging die daarvoor nodig is, staat nog wel in de kabinetsplannen. Daarbij gaan tegemoetkomingen en toeslagen in de toekomst niet meer naar de ouders, maar rechtstreeks naar de instellingen.

Oppositiepartij GroenLinks-PvdA vreest dat mensen met lagere inkomens daarvan de dupe zullen worden. De partij is bang dat ouders met weinig geld minder opvanguren zullen afnemen of hun kind helemaal niet meer naar de opvang zullen brengen.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?