Ga naar Content

Prolongatie EK-titel lonkt: 3x3-basketbalsters naar halve finales na zege op Duitsland

De Nederlandse 3x3-basketbalsters hebben de halve finales bereikt van het EK in Wenen. In de kwartfinales wordt olympisch kampioen Duitsland met 20-15 verslagen. - NOS

De Nederlandse 3x3-basketbalsters hebben zich bij de Europese kampioenschappen in Wenen geplaatst voor de halve finales. Noor Driessen, Loyce Bettonvil, Janis Boonstra en Kiki Fleuren waren in de kwartfinales met 20-15 te sterk voor de verrassende olympisch kampioen van Parijs, Duitsland.

In de halve finale, die zondag om 12.00 uur wordt gespeeld, treft Nederland op Frankrijk.

De Nederlandse mannen konden hun olympische succes geen vervolg geven bij het EK in Wenen. Worthy de Jong, Arvin Slagter, Jan Driessen en Julian Jaring gingen in de kwartfinales met 21-16 onderuit tegen Servië.

3x3-basketbal bij de NOS

 

Alle wedstrijden van de Nederlandse teams bij de EK 3x3-basketbal in Oostenrijk zijn live te zien op NOS.nl, in de NOS-app en op de NOS Live app op je tv.

 

De halve finale van de vrouwen is zondag vanaf 12.00 uur live te volgen via de stream op de app en website. Dat geldt ook voor de finale (19.05 uur) of de troostfinale (17.50 uur) later op de dag.

De Nederlandse vrouwen kenden een droomstart tegen de olympisch kampioenen van Parijs, al kwam Duitsland wel met een heel ander ploeg voor de dag dan op de Place de la Concorde.

Van de ploeg die Spanje in de finale met 17-16 klopte, was slechts een speelster ook in Wenen present: Elisa Mevius.

Nederland liep binnen de kortste keren, dankzij vooral tweepunters van Fleuren en Driessen, uit tot 4-0 en 7-3. De Duitsen kregen in die fase geen vat op het aanvalsspel van Oranje en hadden veel fouten nodig om zich staande te houden.

Ondanks de comfortabele voorsprong en de precaire foutenlast bij de tegenstander (5 fouten tegen 0) liet Nederland de Duitse ploeg terugkeren in de wedstrijd.

Bij 8-7 zette Nederland weer een tussensprint in en bracht de marge weer op vijf. Net als in de voorgaande duels lukte het maar niet om de genadeklap uit te delen. Duitsland - onder aanvoering van de ervaren Mevius die liefst acht punten liet noteren - kreeg zelfs de kans om langszij te komen.

Dat lukte niet. Sterker, in plaats daarvan zorgde Boonstra met een tweepunter en daarna nog twee punten (waarmee zij ook op acht punten kwam) voor de beslissing. Fleuren tekende met een vrije worp voor de 20-15 eindstand.

Janis Boonstra - Foto: NOS

In de halve finale stuit Nederland op Frankrijk, dat na een teleurstellend olympisch optreden (het gastland eindigde als laatste) in Wenen voorlopig een ijzersterke indruk maakt. In de kwartfinales waren de Françaises met 21-14 te sterk voor het gastland dit EK, Oostenrijk.

De andere halve finale gaat tussen Polen en Spanje.

Favorieten

De Nederlandse vrouwen, die tweede staan op de wereldranglijst, misten de Olympische Spelen van Parijs na een teleurstellende kwalificatiecampagne. Toch gelden de vrouwen als favoriet bij de EK in Oostenrijk, waar ze titelverdediger zijn.

In de groepsfase rekenden de basketbalsters overtuigend af met Letland (19-13), maar tegen Hongarije - bij het kwalificatietoernooi de sta-in-de-weg voor de Nederlandsen - maakten ze het zichzelf onnodig moeilijk.

De Nederlandse 3x3-basketbalsters boeken een knappe zege op Hongarije en bereiken de kwartfinales van het EK in Oostenrijk. - NOS

Uiteindelijk nam Nederland met 16-12 toch revanche op Hongaarse ploeg, die bij het beslissende kwalificatietoernooi in mei op doelsaldo het olympische ticket voor hun neus had weggegrist.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?