Ga naar Content

Dunbar wint loodzware voorlaatste Vuelta-etappe, leider Roglic in orde

Eddie Dunbar komt na een perfect getimede demarrage als eerste over de streep op de Picón Blanco, de laatste klim van deze Vuelta. - NOS

Eddie Dunbar heeft de voorlaatste etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Ier van Jayco-AlUla kwam na 172 kilometer koers dankzij een perfect getimede demarrage als eerste over de streep op de Picón Blanco, de laatste klim van deze Vuelta.

Enric Mas kwam zeven seconden later over de streep en werd tweede. Klassementsleider Primoz Roglic finishte als derde. De Australiër Ben O'Connor, die deze Vuelta lang de rode trui om de schouders had, kwam als zesde over de finish.

Voedselvergiftiging

De 79ste editie van de Vuelta wordt morgen afgesloten met een 25 kilometer lange tijdrit, met start en finish in Madrid. Roglic begint met een voorsprong van 2 minuut en 2 seconden op O'Connor aan de tijdrit.

Onderweg waren er vandaag twijfels over de fitheid van Roglic. Er gingen geruchten over een voedselvergiftiging binnen de ploeg en maar liefst drie teamgenoten werden tot opgave gedwongen. Ook Daniel Martinez, die Roglic vrijdag nog aan een etappezege hielp, stapte af.

De Sloveen van Red Bull-Bora-hansgrohe leek echter nergens last van te hebben en kwam nooit in de problemen.

Vuelta live bij de NOS

 

Het slot van de Ronde van Spanje is live te volgen bij de NOS via een stream op NOS.nl en in de app. Morgen staat de laatste etappe op het programma, een tijdrit met start en finish in Madrid. Die is vanaf 17.55 uur te volgen via deze livestream.

De twintigste etappe bracht de renners van Villarcayo naar Picón Blanco. Voor de voorlaatste etappe plande de organisatie traditiegetrouw een rit vol obstakels, die stuk voor stuk uitnodigden tot aanvallen en alle kans boden voor verschuivingen in het klassement.

Loodzware Picón Blanco

Zeven beklimmingen en zo'n 5.000 hoogtemeters had de etappe, met de loodzware Picón Blanco als sluitstuk: een klim van bijna acht kilometer, met stijgingspercentages van 9,1 procent en stroken tot zelfs 18 procent.

Traditiegetrouw vielen ook de eerste vluchtpogingen vroeg te noteren. Na zeventien kilometer slaagde een groep van tien renners om weg te komen van het peloton. Onder meer Jay Vine, Marc Soler en Pablo Castrillo zaten bij de kopgroep.

Bolletjestrui

UAE-ploeggenoten Soler en Vine streden daarin tegen Castrillo, maar vooral tegen elkaar. Vine kwam als eerste boven op de eerste drie toppen, maar Soler kwam in punten weer op gelijke hoogte vlak voordat de groep werd ingerekend. Vine won echter de strijd door vanuit de groep der favorieten op de voorlaatste klim nog punten te rapen.

Sivakov, ook van UAE, was toen al met een solo begonnen. Op de steile slotklim was het Dunbar die als eerste de oversteek probeerde te maken. De Ier ging erop en erover en wist de klassementsmannen nog net achter zich te houden.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?