Ga naar Content

Paralympisch brons voor zwemster Kruger na succesvol protest

Bekijk de race van Lisa Kruger in de finale van de 200 meter wisselslag op de Paralympische Spelen in Parijs. - NOS

Zwemster Lisa Kruger heeft haar tweede bronzen medaille op de Paralympische Spelen in Parijs veroverd. De Harderwijkse werd na de finale op de 200 meter wisselslag (SM10) gediskwalificeerd, maar door een succesvol protest mocht ze zich alsnog winnares van het brons noemen.

Kruger werd gediskwalificeerd omdat ze niet met beide handen zou hebben aangetikt bij de wissel van de schoolslag naar de vrije slag. Er werd direct protest aangetekend omdat Kruger volgens beelden van de zwembond wel aangetikt zou hebben.

Daarnaast heeft Kruger, die sport met een verkorte pols, dispensatie en is voor haar de intentie tonen om aan te tikken met twee handen al genoeg.

Slecht geslapen

"Ik was op vanochtend, ik merkte het aan alles", vertelde een vermoeide Kruger na afloop. Kruger, die aan vijf onderdelen meedeed in Parijs, voelde dat haar lichaam aan het protesteren was. "Ik had slecht geslapen en drie keer boven de wc gehangen."

Over haar diskwalificatie kon ze vlak na de race nog niks zeggen. "Ik ben nog nooit op de 200 meter wisselslag gediskwalificeerd. Ik weet dat ze hier wel streng zijn op de vlinderkick bij de schoolslag, maar dat doe ik nooit. Ik doe niet eens iets wat daarop lijkt."

Bekijk hieronder de reactie van Kruger na de finale van de 200 meter wisselslag.

De reactie van zwemster Lisa Kruger na haar diskwalificatie in de paralympische finale van de 200 meter wisselslag. - NOS

In een race die hard werd gemaakt door de Hongaarse Bianka Pap lag Kruger lang buiten de top drie, maar na de schoolslag streed ze om het zilver met Pap. De Chinese Meng Zhang was op dat moment het tweetal al voorbij en snelde naar het goud, voor Pap.

Kruger, in april nog Europees kampioene op deze afstand en winnaar van paralympisch brons op de 100 meter schoolslag, tikte uiteindelijk als derde aan, maar hoorde al snel dat ze uit de uitslag was gehaald.

De codes van het paralympisch zwemmen uitgelegd

 

De letters die gebruikt worden bij het paralympisch zwemmen, zoals SB13 en SM10, verwijzen naar de zwemslag, ofwel de sportklasse:

 

S (Swimming): Vrije slag, vlinderslag en rugslag, SB (Swimming Breaststroke): Schoolslag, SM (Swimming Medley): Wisselslag

 

De cijfers bij het paralympisch zwemmen gaan over de classificatie van de handicap. De organisatie World Para Swimming van het IPC maakt onderscheid tussen drie groepen beperkingen: fysiek (1 t/m 10, van licht tot zwaar), visueel (11 t/m 13, van blind of zeer slechtziend tot beste visuele scherpte) en verstandelijk (14).

In de finale van de 200 meter wisselslag bij de mannen (SM10) eindigde Bas Takken als zevende. De 25-jarige Noord-Hollander had zich in de ochtend als derde voor de finale geplaatst, maar in die finale ging het een stuk harder.

De Italiaan Stefano Raimondi eiste zijn vierde gouden medaille van deze Spelen op. Takken, in Tokio nog goed voor brons, kon niet mee in het geweld en eindigde voorlaatste.

Thijs van Hofweegen (S6) moest in de finale op de 100 meter rugslag genoegen nemen met een vijfde plek. Hij zwom wel een nieuw persoonlijk record.

Bekijk hieronder de reactie van Bas Takken na zijn finale op de 200 meter wisselslag.

De reactie van zwemmer Bas Takken na de paralympische finale van de 200 meter wisselslag. - NOS

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?