Ga naar Content

Herdenkingsweekend Market Garden van start: 'Wij zullen ze herinneren'

In Arnhem is vanavond uitgebreid stilgestaan bij de slachtoffers van de oorlogsoperatie Market Garden in september 1944. Het Airborneplein aan de voet van de John Frostbrug, ook bekend als 'A Bridge Too Far', was het toneel van een officiële herdenking van de operatie die 80 jaar geleden plaatsvond.

Vertegenwoordigers van de regeringen van Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Canada, de Verenigde Staten, Australië en Duitsland legden een krans uit respect voor de slachtoffers. Ook vertegenwoordigers van de provincie Gelderland, omliggende gemeenten en buitenlandse organisaties deden dat. Daarnaast werd het verhaal van Market Garden verteld.

Operatie Market Garden

 

Operatie Market Garden was een gewaagd plan van de geallieerden met het doel om een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Het idee was om het oosten van Nederland te bevrijden, zodat ze van daaruit snel konden doorstoten naar het Ruhrgebied en uiteindelijk zelfs naar de Duitse hoofdstad Berlijn.

 

Duizenden parachutisten landden ver achter de Duitse linies op onder meer de Ginkelse Heide. Zij moesten de bruggen over de Maas, Waal en Rijn heroveren op de Duitsers. Tegelijkertijd zouden de Britten vanuit het zuiden oprukken. Maar het plan mislukte, vooral doordat de Duitse tegenstand veel groter was dan aanvankelijk ingeschat. Ook de communicatie tussen de verschillende geallieerde troepen was slecht.

 

Na de succesvolle Slag om Nijmegen slaagden de geallieerden er niet in om de laatste brug bij Arnhem te heroveren; het was letterlijk een brug te ver. De bevolking van Arnhem en Oosterbeek kwam daarop klem te zitten tussen de strijdende partijen.

Bij de herdenking kwamen twee studenten aan het woord die deze week deelnamen aan de internationale jeugdconferentie Youcee. Deze conferentie is een initiatief van veteranen, die graag willen dat jonge mensen lessen trekken uit de verschrikkingen van de oorlog.

De deelnemende jongeren deden afgelopen week militaire trainingen, voerden gesprekken met veteranen en bezochten militaire begraafplaatsen. Deelnemer Robin van Altena zei tijdens haar toespraak dat ze het bezoek aan de begraafplaatsen erg confronterend vond. "Om te zien hoe veel mensen hun levens hebben gegeven voor onze vrijheid was overweldigend."

Ze zei dat ze ervan heeft geleerd dat het belangrijk is om de feiten uit het verleden te kennen. "Het startpunt van onze jeugdconferentie was de Slag om Arnhem. Laten we de slachtoffers van dit gevecht niet vergeten, zodat de geschiedenis zich niet zal herhalen. Wij zullen ze herinneren."

Herdenkingsconcert

Na de herdenking ging het herdenkingsconcert Bridge to Liberation van start. Op een drijvend podium gaven artiesten Karsu, SEF, Jaap Reesema, Thomas Oliemans een optreden met Phion, het orkest van Gelderland en Overijssel. Verteller Welmoed Sijtsma nam de bezoekers mee in de persoonlijke belevingen van Max Wolff en de bevrijding van Europa.

Wolff was 14 jaar toen de Tweede Wereldoorlog in Nederland uitbrak. Hij maakte deel uit van de joodse gemeenschap in Arnhem. Zijn familie kreeg te maken met uitsluiting en vervolging en besloot te vluchten. De jongen wilde vergelding voor het onrecht dat hem en zijn familie was aangedaan. Daarom sloot hij zich na D-Day aan bij de geallieerden.

Ongeluk met parachute

Tijdens een oefening met luchtlandingen eerder op de dag raakte nog een Duitse militair gewond. Volgens een woordvoerder kwam de parachutist "ongelukkig terecht" tijdens zijn landing. De militair werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar uiteindelijk vielen zijn verwondingen mee, meldt Omroep Gelderland. Inmiddels is hij weer bij zijn eenheid aangesloten.

Honderden mensen die naar de oefening waren komen kijken zagen het ongeluk op de Ginkelse Heide gebeuren. Bij de jaarlijkse Airborne-luchtlandingen springen honderden militairen met parachute uit historische vliegtuigen, vanwege het 80-jarig jubileum van Operatie Market Garden. Nog het hele weekend zijn er in Gelderland activiteiten om de Slag om Arnhem te herdenken.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?