Ga naar Content

Brown snelt op gouden tijdritfiets naar wereldtitel, zilver voor Vollering

Grace Brown heeft na de olympische titel in Parijs ook de wereldtitel tijdrijden veroverd. De 32-jarig Australische griste na een zinderende strijd over 29,9 kilometer het goud weg voor de neus van Demi Vollering, die tweede werd.

Het brons ging in Zürich naar de Amerikaanse Chloé Dygert, de wereldkampioene van 2019 en 2023.

Op het glooiende Zwitserse parcours hoopte Brown haar laatste profjaar van nog meer glans te voorzien. Niet lang nadat zij verrassend de sterkste was geweest in voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik kondigde Brown aan eind dit jaar te stoppen. Vervolgens won zij op de Spelen in Parijs ook nog goud op de tijdrit.

Brown gaf uiting aan die olympische titel met een gouden tijdritfiets, die zij vorige maand al hoopte te laten blinken in Rotterdam. In de tijdrit van de Tour de France Femmes had zij materiaalpech en moest ze de dagzege laten aan Vollering. In Zürich bracht de gouden fiets Brown meer geluk.

Demi Vollering - Foto: Reuters

Vollering eindigde nog nooit op het podium bij een mondiale strijd tegen de klok. Het parcours in haar (tweede) thuisland Zwitserland was uitdagend genoeg om de strijd aan te kunnen gaan met de pure tijdritspecialisten.

Na teleurstellingen op de Spelen en in de Tour (tweede) mikt zij als kopvrouw van de Nederlandse ploeg vooral op de wegrit, in de tijdrit toonde Vollering in ieder geval aan in blakende vorm te verkeren.

Van Dijk

Eerst was het de beurt aan drievoudig wereldkampioene Ellen van Dijk, zij begon als eerste van de favorieten aan de rit tegen de klok en blies alle toptijden bij de tussenpunten en finish weg.

Ellen van Dijk onderweg in haar vijftiende WK-tijdrijden - Foto: AFP

Wat het uiteindelijk waard zou zijn, mocht Van Dijk afwachten in de hot seat. Vollering, Brown en de als laatste gestarte Dygert doken onder de tussentijden van Van Dijk, die uiteindelijk achtste werd.

Duel Brown-Vollering

Het liep uit op een tweestrijd tussen Brown en Vollering. Op het eerste tussenpunt was de Australische de snelste, maar in de aflopende stroken daarna boog Vollering haar achterstand van zes seconden verrassend om in een voorsprong van bijna negen seconden.

De vlakke wegen richting de finish in Zürich bleken Brown beter te liggen, met een ziedende versnelling maakte zij het verschil: met 39.16,04 was Brown 16 seconden sneller dan Vollering. Dygert gaf bijna een minuut toe op de winnares.

Het is niet zeker of Brown, die op de vorige twee WK's zilver pakte, de regenboogtrui ooit zal dragen. In de laatste maanden van haar profcarrière staat voorlopig nog geen individuele tijdrit op haar programma.

Wegrit

Zaterdag is Vollering kopvrouw in de WK-wegrit. De zevenkoppige selectie bestaat verder uit Puck Pieterse, Shirin van Anrooij, Pauliena Rooijakkers, Marianne Vos, Mischa Bredewold en Riejanne Markus.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?