Ga naar Content

Radicaal-rechtse FPÖ wint parlementsverkiezingen in Oostenrijk

De parlementsverkiezingen in Oostenrijk zijn gewonnen door de radicaal-rechtse FPÖ. Uit prognoses komt naar voren dat de FPÖ van partijleider Herbert Kickl zo'n 29 procent van de stemmen heeft gekregen.

De conservatieve ÖVP van bondskanselier Nehammer blijft steken op ongeveer 26 procent en de sociaaldemocratische SPÖ op 21 procent. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar Nehammer heeft zijn nederlaag al toegegeven.

Het is voor het eerst dat de FPÖ de meeste zetels in de Oostenrijkse Tweede Kamer krijgt. Bij de Europese verkiezingen in juni werd de partij ook al de grootste.

Kickl geen kanselier?

Het vormen van een coalitie zal naar verwachting niet gemakkelijk worden voor de partij. De ÖVP is de enige partij die samenwerking met de FPÖ heeft opengehouden, maar ÖVP-leider Nehammer heeft wel gezegd dat Kickl onder geen beding bondskanselier mag worden. Dat heeft onder meer te maken met Kickls rol in een Russisch spionageschandaal.

Correspondent Charlotte Waaijers:

 

"De peilingen wezen er al op dat de radicaal-rechtse en pro-Russische FPÖ de grootste partij zou worden. Alleen kroop de ÖVP van kanselier Nehammer de laatste weken op richting de eerste plek en werd het dus spannend.

 

De omstreden Kickl ziet zichzelf als Volkskanzler, een titel die de nationaalsocialisten vroeger voor Adolf Hitler gebruikten. Hij wil migratie harder aanpakken en is bekend van zijn uitspraak dat de politiek niet het recht moet volgen maar het recht de politiek.

 

De FPÖ was al eerder deel van regeringen in Oostenrijk, maar het is onduidelijk of de partij dit keer aan de macht zal komen. Andere partijen sluiten vooral een samenwerking met de politicus Kickl uit, vooralsnog. Een alternatief zou een regering van de ÖVP, de SPÖ en de progressief-liberale NEOS kunnen zijn."

Nehammer is nu leider van een coalitie van ÖVP en de Groenen. Beide partijen leveren fors in ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2019. De ÖVP gaat van 37 naar 26 procent en de Groenen van 14 naar 9 procent.

De opkomst in Oostenrijk was volgens de prognose 78 procent. Dat is 2 procentpunt meer dan bij de vorige verkiezingen.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?