Ga naar Content

Vier Israëlische militairen gedood bij drone-aanval Hezbollah

Bij een drone-aanval van Hezbollah op een Israëlische legerbasis zijn vier militairen om het leven gekomen, heeft legerwoordvoerder Hagari gezegd op X. Meer dan vijftig militairen raakten volgens hem gewond, van wie zeven ernstig. De Israëlische hulpdienst Magen David Adom spreekt van in totaal 61 gewonden.

De aanval van Hezbollah is een van de dodelijkste voor Israël sinds de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober vorig jaar. Doelwit was een legerbasis bij Binjamiena. Die stad ligt op zo'n tachtig kilometer van de grens met Libanon, de thuisbasis van Hezbollah.

Volgens Israëlische media vuurde Hezbollah twee drones af. Een drone is door de luchtverdediging neergehaald. Het leger zou het zicht op de tweede drone zijn verloren. Die trof uiteindelijk de kazerne bij Binjamiena. Voor de inslag waren geen sirenes afgegaan.

Dreigement

Voordat het leger met informatie over slachtoffers kwam, zei Hezbollah zelf dat strijders "een zwerm drones" hadden afgevuurd op een basis bij Binjamiena. De aanval zou een reactie zijn op Israëlische luchtaanvallen op Libanon van afgelopen donderdag, waarbij volgens Libanese cijfers 22 doden vielen. Hezbollah dreigt met meer aanvallen als Israël doorgaat met aanvallen in Libanon.

Hezbollah zegt dat de getroffen basis werd gebruikt als trainingslocatie van de Golani-infanterie-eenheid. In Israëlische media worden vanwege de militaire censuur geen details genoemd over de basis.

Vragen over alarm

Door geavanceerde defensiesystemen zoals Iron Dome vallen in Israël zelden doden of gewonden bij raket- of droneaanvallen. Het leger onderzoekt hoe het kan dat deze drone geen alarm heeft laten afgaan. "We onderzoeken dit incident en zullen ervan leren", zegt legerwoordvoerder Hagari in een videoboodschap.

Meer weten over Hezbollah? We maakten er eerder deze uitlegvideo over:

Hezbollah, begin jaren 80 worden ze opgericht als guerrillagroep. Tegenwoordig zijn ze de belangrijkste groepering in Libanon. In deze video leggen we uit wie ze zijn en wat ze willen. - NOS

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?