Ga naar Content

Verwarring rond Faber over noodrecht asiel: 'Ze zal zich versproken hebben'

De politieke week begint vol verwarring over het staatsnoodrecht voor strenge asielmaatregelen. In de wandelgangen van de Tweede Kamer wekte minister Faber van Asiel en Migratie de indruk dat zij de juridische onderbouwing af heeft. "Het gaat goed", zei de minister tegen journalisten. "Hij is af. Ik ga u er verder niet over inlichten, het is nu in onderhandeling. Daar zitten de fractievoorzitters bij. Ik wacht dat rustig af."

Maar even later bleek dat de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen, inclusief die van Fabers eigen partij, de PVV, nog van niets wisten. VVD-fractievoorzitter Yesilgöz: "Ik heb nog niets gezien. Er moeten zo snel mogelijk goede voorstellen komen. Ik wacht al twee maanden op degelijke wetgeving."

Praten over asiel

Er zitten inderdaad fractievoorzitters bij elkaar, maar niet om over de 'dragende motivering' voor de inzet van het noodrecht voor strengere asielmaatregelen te praten.

PVV-leider Wilders en Van Vroonhoven van NSC praten op uitnodiging van premier Schoof met elkaar over de asielwetgeving en alternatieven voor het noodrecht. Yesilgöz zegt op vragen van journalisten dat zij niet beledigd is dat zij niet is uitgenodigd. Ze begrijpt dat, omdat die twee partijen wat betreft het inzetten van het noodrecht tegenover elkaar staan. "Ik ga niet over het proces", zegt Yesilgöz. "Ik weet niet waar het over gaat, ik weet net zo veel als u."

De VVD-leider zegt wel dat ze het "raar" zou vinden als een van de partijen op dit onderwerp het kabinet zou laten vallen, omdat er op zich overeenstemming is over een strenger asielbeleid. En Yesilgöz noemt hoe het nu verloopt "gehannes".

Strengere asielmaatregelen, maar hoe?

 

De fractievoorzitters onderhandelen met premier Schoof over de juridische regels waarin het strengere asielbeleid wordt gegoten. De PVV wil het staatsnoodrecht gebruiken. Daarmee kunnen maatregelen genomen worden waarvoor pas achteraf goedkeuring van de Tweede en Eerste Kamer nodig is.

 

Vooral coalitiepartij NSC maakt daar bezwaar tegen omdat de partij vindt dat het noodrecht niet is bedoeld voor maatregelen die je ook met gewone wetgeving kunt nemen. De Eerste Kamer wees deze optie ook al af.

 

Een spoedwet maken (eigenlijk een normale wet) kan bijvoorbeeld ook snel gaan. De Tweede en Eerste Kamer keuren dan vooraf de wet goed of af. Een meerderheid in beide Kamers moet het er dan wel over eens zijn dat die wet echt snel wordt behandeld. Daar is geen garantie op.

De gesprekken van Wilders en Van Vroonhoven gaan niet over Fabers juridische onderbouwing van het noodrecht, zeggen ze. Van Vroonhoven: "We praten over alle opties, noodrecht en geen noodrecht, maar we wachten nog op die dragende motivering." Volgens Van Vroonhoven gaan de onderhandelingen in goede sfeer.

Dat beaamt ook Wilders. "We zijn aan het onderhandelen met elkaar en dat gaat met heel goeie zin." Ook hij heeft het juridische stuk van minister Faber nog niet gezien. "We hebben allemaal niks gezien, volgens mij moet ze zich versproken hebben."

Als de pers Faber nog een tweede keer interviewt, zegt zij: "U weet, ik ben altijd erg enthousiast over wat we hebben bereikt. Maar het is nog niet allemaal af, er moeten nog puntjes op de i en we moeten nog checken en dubbelchecken." Wel zegt Faber dat er onderhandelingen lopen tussen de fractievoorzitters.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?