Ga naar Content

Eerste poging om gezonken schip in Borgharen los te trekken mislukt

Het is nog niet gelukt om het gezonken vrachtschip bij Borgharen te bergen. Het vlottrekken van het schip mislukte, omdat een kabel afbrak, schrijft L1 Nieuws. Rijkswaterstaat onderzoekt de oorzaak van de kabelbreuk.

Rijkswaterstaat is al sinds maandagnacht bezig met voorbereidingen voor het bergen van het vrachtschip. Rond 13.00 uur begon de eerste poging om het schip los te trekken. Een uur later knapte de lijn die een ponton aan de wal verbond. De werkzaamheden zijn daarna stilgelegd.

Voor een tweede poging is nieuw materieel nodig en Rijkswaterstaat hoopt vanavond nog een tweede poging te doen.

Het schip van 67 meter lang botste zaterdag door een zeer sterkte zijstroming tegen de stuw van Borgharen in de Maas bij Maastricht, waarna het vaartuig water maakte en zonk. Twee bemanningsleden werden van boord gehaald door de brandweer. Niemand raakte gewond.

Als het schip is geborgen, kan ook de schade aan de stuw worden onderzocht.

Tijdelijke kering

Door de botsing kan Rijkswaterstaat de stuw niet sluiten. Het schip ligt deels in de scheepvaartopening van de stuw. Daardoor stroomt het water sneller weg dan normaal en zakt het waterpeil in de Maas tussen België en Borgharen.

Daardoor wordt er vandaag ook een mobiele waterkering bij Bosscherveld aangelegd. Die werkzaamheden verlopen wel volgens plan. Rond 15.00 uur is gestart met het vullen van de tijdelijke kering.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?