Ga naar Content

Aardbeving gemeten in Turkije, bewoners komen met de schrik vrij

In de provincie Malatya in Turkije is een aardbeving gemeten met een kracht van 5,9 op een diepte van ongeveer 10 kilometer. Dat meldt de Turkse rampenbestrijdingsdienst AFAD op X. De dienst zegt dat er vooralsnog geen sprake is van dodelijke slachtoffers of schade aan eigendommen.

"Onze teams zijn alert en de veldscans gaan door. Wij betuigen ons medeleven aan onze getroffen burgers", meldt AFAD.

De aardbeving vond plaats in het district Kale, in Centraal-Turkije. De Turkse krant Hurriyet deelt een video op X waarin te zien is hoe een kantoor heen en weer schudt als de aardbeving begint.

Ook in Syrië is een aardbeving gemeten, meldt persbureau Reuters op basis van Syrische staatsmedia. Het gaat daar om de districten Al-Hasakah, Aleppo en Deir ez-Zor. De kracht van die aardbeving is niet bekend. Ook is er nog niets duidelijk over eventuele slachtoffers en schade.

De provincie Malatya werd ook bij de twee grote aardbevingen van februari 2023 zwaar getroffen. Ook in buurland Syrië hadden de aardbevingen en naschokken in het noordwesten voor veel verwoesting gezorgd.

In totaal vielen er toen meer dan 50.000 dodelijke slachtoffers in de twee landen.

Correspondent Turkije Mitra Nazar:

 

"Het lijkt erop dat iedereen in het getroffen gebied met de schrik is vrijgekomen. Er zijn drie gebouwen met fikse schade, maar er zijn geen doden en gewonden. We zien wel op beelden dat veel mensen in paniek de straat op zijn gerend. Er zijn berichten over botsingen tussen auto's, en in Elazig is iemand gewond geraakt nadat die in paniek uit het raam is gesprongen.

 

Die paniek is niet zo gek. Het trauma van de aardbevingen van 6 februari 2023 is nog vers. Mensen gaan meteen uit van het ergste. Daarnaast vertrouwen mensen er niet op dat hun flats stevig genoeg zijn. Experts zeggen dat de beving van vandaag mogelijk zelfs nog een late naschok is van die van vorig jaar."

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?