Ga naar Content

Meer dan honderd doden door ontploffing van tankwagen in Nigeria

In Nigeria zijn meer dan honderd doden gevallen door de ontploffing van een tankwagen. Het hoofd van de lokale reddingsautoriteit, Haruna Mairiga, zegt tegen persbureau AP dat 97 mensen zijn verbrand.

Kort na middernacht verloor de chauffeur van de tankwagen de controle over zijn voertuig nabij de plaats Majiya in de noordelijke staat Jigawa, die grenst aan Niger. Hij poogde een andere truck te ontwijken, waarna de wagen kantelde en er brandstof begon te lekken.

Redden uit de vlammen

De lokale politie zegt tegen de Nigeriaanse tak van de BBC dat er al snel omwonenden afkwamen op het ongeluk, die zich stortten op de gelekte brandstof. Niet lang daarna ontplofte de tankwagen, waarbij dus zeker 94 doden vielen. Zo'n vijftig mensen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Ooggetuigen spreken tegenover Nigeriaanse media van schokkende taferelen, waarbij mensen tussen de verminkte lichamen hun dierbaren nog uit de vlammen probeerden te redden.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"Het was angstaanjagend", zei een man tegen nieuwszender Channels Television. "Mensen renden alle kanten op en riepen om hulp. Het vuur verspreidde zich ontzettend snel, waardoor velen niet konden ontsnappen." De meeste slachtoffers worden later vandaag begraven.

Vaker ongelukken met tankwagens

Er zijn vaker zware ongelukken met tankwagens in Nigeria. Verkeersregels worden slecht nageleefd, de wegen zijn vaak in slechte staat en er zijn weinig alternatieven voor het vervoeren van brandstof over de weg vanwege de afwezigheid van bijvoorbeeld een efficiënt spoornetwerk.

Zo kwamen er vorige maand nog 48 mensen om bij een ander tankwagenongeluk, waarbij een tankwagen frontaal botste op een andere truck.

Het komt ook vaker voor dat mensen na zo'n ongeluk met een tankwagen gelekte brandstof proberen op te vangen, zeker nu de benzineprijzen in Nigeria na het schrappen van meerdere subsidies begin vorig jaar flink omhoog zijn geschoten.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?