Ga naar Content

Twee stranden in Sydney dicht vanwege raadselachtige zwarte ballen

Twee stranden in de Australische stad Sydney zijn voorlopig gesloten, omdat er zwarte ballen zijn gevonden die aardolie bevatten. Dat meldt het bestuur van Randwick, een deelgemeente van Sydney. De ballen kunnen mogelijk gevaarlijk zijn voor mensen.

Het gaat om de populaire stranden Coogee Beach en Gordons Bay. Daar spoelden gisteren tientallen van die zwarte ballen aan. Omdat nog onduidelijk is waar ze vandaan komen en of ze gevaarlijk zijn, adviseert de gemeente de stranden te mijden en om niet in de zee te zwemmen.

De gemeente heeft onder meer de milieudienst ingeschakeld om te onderzoeken waar de oorzaak ligt. Volgens de Australische nieuwszender ABC News is een olielek op zee de meest logische verklaring.

Dit zijn beelden van de ballen:

Twee stranden in het Australische Sydney zijn gesloten nadat honderden mysterieuze ballen zijn aangespoeld. Het zou kunnen gaan om teerballen. - NOS

Uit de voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat de ballen aardolie bevatten, meldt de gemeente op Instagram. Inmiddels zijn er opruimploegen bezig om het strand weer schoon te krijgen. "We willen dat zo snel mogelijk doen, maar tegelijkertijd willen we ook weten waar het vandaan komt, wat het is en wat de gevaren zijn", aldus een woordvoerder tegen ABC News.

Ook de inwoners in de buurt van de stranden staan voor een raadsel. Een van hen zwemt al veertig jaar in de zee en zegt tegen de tv-zender "nog nooit zoiets te zijn tegengekomen".

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?