Ga naar Content

Tot nu toe 6,1 miljoen euro ingezameld bij landelijke actiedag van Giro555

De landelijke actiedag van Giro555 voor de slachtoffers in het Midden-Oosten heeft tot nu toe ruim 6 miljoen euro opgeleverd. Bij de aftrap vanochtend vroeg stond de teller nog op bijna 4,4 miljoen euro.

Het precieze bedrag dat om 13.30 uur is opgehaald is 6.126.980 euro. Het ingezamelde geld gaat naar slachtoffers in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië.

Vanwege de gevoeligheden rond het onderwerp is de actiedag in museum Beeld & Geluid in Hilversum anders opgezet dan eerdere actiedagen van de samenwerkende hulporganisaties.

Waar veel eerdere acties werden afgesloten met een avondvullend tv-programma, is er dit keer voor gekozen om 's avonds een paar keer te schakelen met Beeld & Geluid voor updates. Die zijn op NPO 1, RTL 4 en SBS6 te zien.

Er komt "inderdaad geen vol avondprogramma, en dat is heel gepast", zei Arjan Lock, voorzitter van het college van omroepen, daar eerder over. "Het is een onderwerp dat zorgvuldigheid vraagt."

Verdeelsleutel

Er zitten minder bekende Nederlanders dan bij eerdere acties in het belpanel en er treden geen artiesten op. Ook doen meerdere commerciële radiostations niet mee aan de actiedag.

Voor de opbrengst wordt een verdeelsleutel gemaakt. Actievoorzitter Harm Goossens van Giro555 zegt dat het meeste geld naar Libanon en Gaza gaat. Maar er gaat bijvoorbeeld ook geld naar hulp voor Israëliërs die getraumatiseerd zijn door de terreuractie van Hamas op 7 oktober vorig jaar.

De laatste landelijke actiedag was vorig jaar. Toen werd geld ingezameld voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Die actie leverde ruim 128 miljoen euro op.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?