Ga naar Content

Oekraïense justitie onderzoekt dienstplichtfraude bij 49 officieren

De Oekraïense justitie onderzoekt 49 officieren van justitie, die verdacht worden van dienstplichtfraude. Het gaat om officieren uit de westelijke regio Chmelnytsky, van wie hun vrouwen deden alsof ze invalide zijn.

Iemand die een invalide partner heeft hoeft niet in militaire dienst, zodat diegene kan zorgen voor zijn partner.

Duizenden mensen onterecht invalide

Ook de hoofdaanklager van die regio is een van de verdachten, schrijft nieuwssite Censor.net. Hij en zijn collega's zouden steekpenningen hebben betaald aan een lokale vertegenwoordiger, waardoor ze invaliditeitsuitkeringen kregen.

De persoon aan wie ze het geld betaalden, Tatjana Kroepka, was een lokale vertegenwoordiger van de partij van president Zelensky. Ze zou duizenden mensen onterecht een invaliditeitsstatus hebben gegeven. Zij is opgepakt.

4000 euro

In Oekraïne is elke man tussen de 18 en 60 dienstplichtig, maar velen van hen willen niet vechten. Zo'n valse verklaring zou tot 4000 dollar hebben gekost. Echtgenoten vroegen hem aan voor zichzelf, met als doel dat de dienstplichtontduikers daardoor onopgemerkt bleven. Waarschijnlijk ontvingen de vrouwen ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

De aanleiding voor het onderzoek was de arrestatie van Kroepka. In haar kantoor werd 100.000 dollar aan contant geld gevonden en in beslag genomen. Ook haar zoon is gearresteerd, hij zou in het buitenland meer dan 10 miljoen aan contanten hebben en drie huizen bezitten.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?