Ga naar Content

Dapper FC Twente komt in Champions League tekort voor stunt tegen Chelsea-vrouwen

Bekijk de samenvatting van FC Twente-Chelsea, het tweede groepsduel in de Champions League. - NOS

Brutaal had FC Twente-trainer Joran Pot afgelopen nacht gedroomd van een uitzinnige avond in de Champions League. Maar de werkelijkheid bleek anders. Twente speelde dapper, liet af en toe zien dat het goed kan voetballen, maar het Engelse topteam Chelsea was net een niveau beter. In Enschede verloren de Tukkers het tweede groepsduel van Chelsea met 1-3.

Na een goed begin van de groepsfase tegen Celtic (0-2 winst) hoopte Twente stiekem wel op een stunt tegen Chelsea, dat al vijf jaar op rij kampioen van Engeland is. Maar het werd vooral een avond om van te leren.

Op enkele oplevingen en serieuze kansen na kwamen de voetbalsters van Twente over het algemeen tekort tegen de Engelse ploeg. Na achttien minuten stond het al 0-2 en zat Twente in de problemen.

Terugkeer Kaptein

Aan de hand van de Nederlandse Wieke Kaptein heerste Chelsea grote delen van de wedstrijd. Voor de pas 19-jarige Oranje-international was het een speciale avond. In Hengelo geboren en als oud-speelster van Twente keerde ze terug in de regio waar ze leerde voetballen.

Tussen de vierduizend toeschouwers zaten veel familie en vrienden van Kaptein, vertelde ze vooraf. Een "dubbel gevoel" had ze achteraf. "Ik ben een kind van de club. Maar in het Chelsea-shirt hier voetballen was heel bijzonder."

Hoe graag Twente ook wilde, in de beginfase kon het weinig doen tegen Chelsea, dat geconcentreerd begon. Al na zeven minuten zwabberde een bal van spits Agnes Beever-Jones binnen na een touché. Meer kansen volgden en de tweede viel zo'n tien minuten later. Een schitterende goal van de Japanse Maika Hamano, die had gezien dat Twente-keepster Olivia Clark iets voor haar lijn stond.

Bekijk hier de 0-1 en 0-2:

Maar na die tweede tegengoal liet Twente zien dat er potentie is. De druk van Chelsea was vaak enorm, wat het eronderuit voetballen moeilijk maakte. Maar soms ging het ook erg aardig. Zo kwamen er ook na rust kansen, voor spits Nikee Van Dijk (schot in de handen van de keepster) en Kayleigh van Dooren (schot geblokt).

Toch drukte Chelsea de Twente-vrouwen ook na rust achteruit. Het leverde na een uur spelen de derde goal op. De bonkige Colombiaanse aanvalster Mayra Ramirez werd onderuit gegleden door Lieske Carleer. De 0-3 werd vanaf de penaltystip keurig binnengeschoten door Guro Reiten.

Wedstrijd beslist, zo leek het, maar Twente stopte niet. Het voetbalde enkele keren zeer knap onder de Engelse druk uit. Het leverde een verdiend doelpunt op. Van Dijk was de diepte in gestuurd door Ella Peddemors en via de vingertoppen van keepster Musovic vloog de 1-3 binnen.

"Het was een perfecte pass", zei Van Dijk na afloop. "Ik kon 'm zo meenemen en ik zag dat de hoek open lag."

Bekijk hier de 0-3 en de 1-3:

Ook daarna bleef Twente met goede moed door voetballen. Vooral de invalbeurten van de nog maar 17-jarige Sophie Proost en 16-jarige Rose Ivens waren bemoedigend. Ze gaven de Engelse defensie enkele keren het nakijken.

Een doelpunt leverde het niet meer op.

Volgens aanvoerder Danique van Ginkel was het duel met Chelsea een "super mooi moment. "Maar het resultaat is jammer. We mogen trots zijn op de weerstand die we hebben geboden tegen Chelsea. Met de uitbraken die wij hadden, had er best nog eentje bij gekund, denk ik."

Een leerzame avond was het zeker, concludeerde Van Ginkel. want: "Deze weerstand hebben wij in de eredivisie niet."

Bekijk hier reacties van Van Ginkel, Van Dijk, Kaptein en Pot:

Chelsea neemt na de tweede zege in twee duels de koppositie in groep B. Real Madrid, dat donderdag met 4-0 won van het nog puntloze Celtic, heeft net als Twente met drie punten. Twente en Real Madrid spelen op 13 november tegen elkaar in de derde speelronde.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?