Ga naar Content

220.000 toeristen in 4 dagen: wat betekent groot evenement als Sail voor Den Helder?

Nog heel even geduld en dan barst hét evenement van Den Helder weer los: Sail in combinatie met de Marinedagen. Donderdag luidt het startschot voor de tallships, en tot en met zondag worden er dan 220.000 mensen verwacht. Wat doet zo'n enorm evenement voor een stad als Den Helder?

Foto: NH Nieuws / Marjorie Noë

Het is niet zo dat de marinestad bol staat van evenementen met nationale of zelfs internationale allure. Juist daarom is dit een belangrijk visitekaartje, vindt ook toerisme-expert Egbert van der Zee: "Dit is een kans voor de stad. Sail past goed bij Den Helder. Het DNA van de stad is zee, boten en varen. Dat is belangrijk om van iets een succes te maken: dat het past. Als zij een groot tennistoernooi zouden organiseren, zouden er veel minder mensen op afkomen."

Om die kans volledig te benutten, moet er volgens Van der Zee nauw samengewerkt worden met drie partijen: ondernemers, het bedrijfsleven en de bewoners. Volgens hem is dit de grootste uitdaging: "De bewoners staan hierbij op plek nummer 1. Zij zíjn het DNA van de stad."

Dat samenwerken en aantrekken van de toeristen, wordt volgens Sail-organisator Stephan Wegman uitbundig gedaan: "De stad wordt mooi en maritiem aangekleed zodat de bezoekers die uit de trein of uit de bus stappen meteen het gevoel krijgen dat ze het evenement Sail Den Helder binnenstappen. Ook is er straattheater, muziek en bijvoorbeeld een crew parade. Genoeg te doen dus!"

Twee evenementen in één

Dat Sail samenvalt met de Marinedagen is leuk, maar volgens Van der Zee niet per se handig. Hij beweert dat één evenement niet in het geheugen blijft hangen, en dat het dus beter is om zulke evenementen te spreiden, zodat er mensen gedurende het hele jaar naar de stad komen. Wegman ziet dat anders: "Deze evenementen lopen naadloos in elkaar over en versterken elkaar juist."

Maaike Bergsma, ook toerismedeskundige, voegt daaraan toe: "Het is belangrijk om na te denken over de frequentie van evenementen. Natuurlijk, zo'n evenement laat de stad bruisen. Maar als er te veel zijn gaan inwoners zich storen, bijvoorbeeld aan overmatig alcoholgebruik en geluidsoverlast."

"Waar het echt om gaat is om het imago en de reputatie op te krikken. Dat kan, op den duur, iets opleveren"

Egbert van der Zee, toerisme-expert

Naast toerisme levert Sail de stad overigens ook geld op. Maar volgens Wegman is het nog moeilijk te zeggen hoeveel het evenement dit jaar gaat opleveren: "Wel weten we dat het in 2017 rond de 8 miljoen euro was, wat op de één of andere manier weer terugkomt bij de gemeenschap." Deze inkomsten komen onder andere binnen door sponsoren, arrangementen, horeca en hotelovernachtingen.

Van der Zee laat weten dat over inkomsten te twisten valt: "Als je een feestje geeft, kost het geld. Vaak wordt gezegd: 'Het levert onwijs veel op', maar dat wordt nooit bewezen. Waar het echt om gaat, is om het imago en de reputatie op te krikken. Dát is belangrijk. Dat kan, op den duur, iets opleveren. Maar dat is echt een kwestie van lange adem."

Toeristen vasthouden

Om die toeristen naar de stad te blijven lokken, is 'nazorg' het belangrijkst, zegt Van der Zee: "Als mensen drie maanden later naar Den Helder komen, moeten ze herinnerd worden aan de goede tijd die ze hadden tijdens Sail. Dat kan door impressies, foto's in het straatbeeld, of toevoegingen in musea."

Nadenken over hoe mensen naar Den Helder blijven komen, gebeurt volop. Wegman: "We laten deze dagen volop zien wat mooie plekken zijn in en rondom de stad, zoals bijvoorbeeld Fort Kijkduin. Nog een ander voorbeeld: op de Nieuwediepkade is zelfs een regiopaviljoen ingericht waarbij de bezoekers al het moois kunnen zien dat de regio te bieden heeft."

Sail Den Helder is volgende week van 29 juni tot en met 2 juli en NH is er dagelijks om verslag te doen. De 'Sail In' op donderdag 29 juni zal te volgen zijn via een livestream op de website en op vrijdag 30 juni maken we een live tv-uitzending rondom de Crew Parade vanaf 16:15 uur. Op zaterdag en zondag wordt Sail gecombineerd met de Marinedagen.

Lees ook