Ga naar Content

Brugdelen tijdelijke Zaanbrug dit weekend weggehaald, scheepvaart moet omvaren

De tijdelijke Zaanbrug wordt aankomende vrijdag weggehaald en daarom kunnen schepen er niet door. Provincie Noord-Holland adviseert schippers dan ook om om te varen. De overlast duurt het gehele weekend.

Oude foto van de tijdelijke Zaanbrug die binnenkort wordt gesloopt - Foto: NH

Het heeft jaren geduurd voordat ie er was, maar de nieuwe Zaanbrug is nu al niet meer uit straatbeeld te denken. "De uitdaging zat 'm vooral in de locatie", zegt projectmanager Bert van der Poel van aannemer Reimert Bouw en Infrastructuur eerder tegen NH. "Het is een postzegel waar we op moesten bouwen. Het is moeilijk te bereiken, daarom hebben we veel transport over het water laten lopen."

In onderstaande reportage is de opening van de brug te zien. Tekst gaat door.

Met een belletje wordt de nieuwe Zaanbrug in gebruik genomen - NH Nieuws

Door de bouw van de brug hebben omwonenden veel hinder ondervonden. Van der Poel zegt daarover: "Het was werken met de winkel open. Alles moet doorgaan en bereikbaar blijven: de Lassiefabriek, de cacaofabriek en de ondernemers langs de Zaanweg."  

Nu de nieuwe brug er goed functioneert, is de hinder nog niet over. Tot eind maart kunnen automobilisten alleen van de Wormerveerkant van de brug naar Wormer rijden, als je andersom wil moet je omrijden. Het weghalen van de val van de tijdelijke brug zorgt ervoor dat scheepvaart het beste kan omvaren.

Hergebruiken van brug

De tijdelijke brug wordt niet weggegooid. De brug had eerder al dienst gedaan bij de werkzaamheden aan de Prinses Amaliabrug in Westknollendam. De komende periode wordt de brug in delen gedemonteerd, afgevoerd en opgeslagen. Zo kan de brug bij een ander project opnieuw gebruikt worden als tijdelijke brug. 

Lees ook