Ga naar Content
West-Friesland

Drempels moeten Berkmeerdijk veiliger maken: "Hoop op tweede helft 2020 voor aanleg plateaus"

3 december 2019, 19.25 uur · Aangepast 3 december 2019, 20.10 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

OBDAM - Een viertal drempels moet de verkeersituatie aan de Berkmeerdijk in Obdam veiliger maken. Dat werd vanavond duidelijk bij een bewonersbijeenkomst, georganiseerd door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). "Als de bewoners het ermee eens zijn, hopen we na de zomer van 2020 te starten met de aanleg", zegt Martijn Brabander van HHNK. 

Naar aanleiding van een dodelijk ongeluk in februari dit jaar, werd er in maart een bijeenkomst voor bewoners gehouden. HHNK inventariseerde de verkeersproblemen en komt nu met maatregelen. 

Martijn Brabander van HHNK legt uit hoe de drempels eruit komen te zien: 

Martijn Brabander vertelt over de plannen aanleg drempels Berkmeerdijk - NH Nieuws

Op tekeningen is te zien dat er een vier plateaus aangelegd zullen worden van 18 meter lang. De lengte moet de snelheid uit het verkeer halen en zorgen voor zo min mogelijk trillingen van zwaar verkeer. Ook zullen de plateaus op een minimale afstand van 30 meter van de huizen komen te liggen.

Foto: NH Nieuws

Bewoners maken zich al jaren zorgen om de verkeerssituatie. De Berkmeerdijk is een smalle weg die op een dijk ligt, met aan de ene kant een brede sloot en aan de andere kant weiland. Omdat het een zogeheten erftoegangsweg is, is er geen belijning aanwezig en mag er ook
niet met flitspalen worden gehandhaafd. 

Hardrijders
In augustus werd het verkeersonderzoek afgerond. "We hebben tellingen uitgevoerd. Zoals verwacht ligt de gemiddelde snelheid op de dijk vrij hoog", liet het hoogheemraadschap toen per brief aan de bewoners weten. 

HHNK gaat samen met inwoners in gesprek over de plannen en de locatie van de plateaus. De werkzaamheden aan de weg staan gepland voor de tweede helft van 2020. 

Lees ook