Ga naar Content

Stichting start lokale Wandelmaatjes: "In je eentje eropuit doe je minder snel"

VELSEN-NOORD/ SANTPOORT-NOORD - De roep om (meer) te bewegen is groot, maar wie alleen is trekt toch niet zo snel de wandelschoenen aan, realiseerde Judith de Ruyter van Stichting Welzijn Velsen zich. Nadat ze op internet het landelijke project Wandelmaatjes was tegengekomen, besloot ze vorige week een lokale variant op te zetten. De eerste match is inmiddels een feit.

Natuurgebied bij Velsen-Noord - Foto: Machiel Kraaij Fotografie

De gedachte achter Wandelmaatjes is voor veel mensen herkenbaar en juist in deze tijd zeer welkom. "We bewegen minder, zien minder mensen en missen het sociale contact", aldus De Ruyter. "Een ander voordeel is dat als je met iemand afspreekt om te wandelen, je ook een stok achter de deur hebt om echt naar buiten te gaan", voegt ze toe. 

De manier waarop mensen aan elkaar worden gekoppeld heeft iets weg van een datingbureau. Nadat je je hebt aangemeld ontvang je een vragenlijst. Hierop vul je in wie je bent en waar je woont, maar ook hoe vaak je wilt wandelen, op welke dagen en welke afstand. De Ruyter kijkt naar aanleiding van de vragenlijsten wie het best bij elkaar past. Daarna plant ze een kennismakingsgesprek om te kijken of het klikt. 

Santpoort-Noord

Collega Janneke Cluistra vond het zo’n goed idee dat zij gelijk aanhaakte en Wandelmaatjes opstartte in Santpoort-Noord. "Ook hier merk je dat er behoefte is aan om naar buiten te gaan en mensen te ontmoeten. Maar in je eentje eropuit gaan, dat doe je niet zo snel. Dat geldt niet alleen voor ouderen, er zijn nu zoveel jonge mensen die dagelijks vanuit huis werken of studeren en bijna niemand zien", legt Cluistra uit.

"Het kleinschalige aan dit project is juist zo mooi, met één match heb je al succes"

Janneke Cluistra, Stichting Welzijn velsen

Het project is pas een week geleden van start gegaan, maar de eerste wandelmaatjes hebben afgelopen zondag hun eerste vijf kilometer samen afgelegd. "Twee vrouwen van 64 en 74 uit Velsen-Noord die allebei hadden aangegeven dat ze zich vooral op zondagen erg vervelen", vertelt De Ruyter. "De wandeling bleek een groot succes, aanstaande zondag gaan ze weer samen op pad."

Het voordeel van Wandelmaatjes is dat je niet afhankelijk bent van het aantal mensen dat zich aanmeldt. "Het kleinschalige aan dit project is juist zo mooi, met één match heb je al succes", zegt Cluistra. "Het gaat in deze tijd ook steeds meer om wat je wél kan doen. Als wij al twee mensen blij kunnen maken, dan is het in mijn ogen al een heel geslaagd initiatief."

Afname leden wandelsportvereniging

Voorzitter Joop Bremer van wandelsportvereniging De Zwervers in Beverwijk vindt het een mooi initiatief en hoopt zelf dat zij binnenkort ook weer hun wandelactiviteiten kunnen organiseren. "Wandelen is tijdens de coronaperiode heel populair geworden, alleen als vereniging kan je door de maatregelen geen activiteiten organiseren".

"Het gevolg is dat we daardoor leden verliezen, ondanks de toenemende populariteit van het wandelen", vervolgt Bremer. "Maar we hopen dat zodra de maatregelen worden versoepeld en het besmettingsgevaar afneemt, we juist door die populariteit meer nieuwe leden mogen verwelkomen."

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]