Ga naar Content

Zaanse speelgoed- en kinderkledingbank zoekt met spoed nieuw onderkomen

De weggeefwinkel Nix heeft niet op tijd een nieuw pand kunnen vinden en is daarom gesloten. Hetzelfde lot dreigt nu voor de Zaans speelgoed- en kinderkledingbank. Zij moeten voor augustus uit hun antikraak onderkomen in Wormerveer. Alleen de  kledingbank Zaanstad, ook gevestigd in Wormerveer, heeft die zorgen niet. Die hebben ze wel gehad, maar sinds ze een pand huren, is er meer zekerheid en stabiliteit.

Joyce Jansen van de Zaanse speelgoed- kinderkledingbank hoopt op een nieuw onderkomen - NH Nieuws

Aan een gebrek aan succes ligt het niet. Het aantal klanten loopt in de honderden en neemt alleen maar toe. Zeker sinds corona. De speelgoedbank maakt zo'n 400 kinderen blij en de kledingbank heeft zelfs 1600 geregistreerde klanten uit de hele Zaanstreek en zelfs iets daar buiten. 

'Iedereen is welkom'

Joyce Jansen, moeder van zes kinderen, begon enkele jaren geleden aan huis met de speelgoedwinkel. Die was er destijds nog niet. Wel een kleding- en voedselbank, maar voor kinderen uit arme gezinnen was er niets.

Bij de start zei Joyce: "Ik weet wat armoede is en ik wil daarom iedereen een kans geven. Je hebt ook mensen die net een paar euro meer verdienen en er dan net langs vallen. Dat willen wij niet. Iedereen is welkom."

Huren biedt zekerheid

Lonneke Kroon van de kledingbank Zaanstad is blij dat ze niet meer afhankelijk is van tijdelijk beschikbare antikraak panden. "Wij hebben als stichting op een gegeven moment besloten om te gaan huren. Dat biedt veel zekerheid en dan weet je tenminste hoe lang je ergens kunt blijven." 

Alleen hoe betaal je dat als je geen inkomsten hebt? Want je geeft immers de kleding gratis weg! Bij de kledingbank hebben ze er toch iets op gevonden. De kleding die overblijft verkopen ze aan het buitenland. Daarnaast hebben ze sponsors en organiseren ze loterijen. "Dat is allemaal bij elkaar net genoeg om de huur te betalen", zegt Lonneke. Met de hulp van 21 vrijwilligers houden ze kledingbank in leven.

"Wij hebben geen inkomsten en ook nog geen sponsors"

Joyce Jansen, speelgoed - en kinderkledingbank

Joyce zucht diep als ze dit verhaal hoort. "Wij hebben geen inkomsten en ook nog geen sponsors." Wel heeft ze 15 vrijwilligers aan het werk die allemaal hart voor de zaak hebben. Ze heeft al wel prachtige locaties aangeboden gekregen. "Voor 8000 euro per maand kon ik een leegstaande kerk huren." Ze hoopt vurig dat er nog voor augustus ergens een pand beschikbaar komt. "En het liefst voor wat langere tijd. Dat je niet de hele tijd alles moet verhuizen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]