Ga naar Content

Wat zeggen de cijfertjes? Ajax heel sterk in Klassieker; doelpunten bij Willem II - AZ

Aan de hand van de statistieken kijken we vooruit naar de 27e speelronde in de eredivisie. Ajax is al jaren thuis ongeslagen tegen Feyenoord en is ook nu de grote favoriet in de Klassieker. AZ lijkt de topvorm kwijt, maar treft in Willem II een tegenstander die al vijf wedstrijden niet heeft gescoord.

Ryan Gravenberch werd vorig seizoen de matchwinner in Amsterdam - Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Ajax - Feyenoord

Snel raak is drie punten:
Een snelle goal tijdens Ajax - Feyenoord is een garantie voor een overwinning. Zes keer opende Ajax binnen vijf minuten de score en alle keren bleven de drie punten in Amsterdam. John Rep (1973), Jesper Olsen (1983), Tijjani Babangida (1997), Rafael van der Vaart (2003), Lasse Schöne (2017) en Hakim Ziyech (2019) waren de doelpuntenmakers. Cor van der Gijp (1959) opende een keer razendsnel de score voor Feyenoord, maar ook toen won Ajax.

Balans per decennium:
Ajax heeft sinds 2010 pas drie keer verloren van Feyenoord. In die periode werd negentien keer gewonnen en zes keer werd het gelijk. Ook in de vier decennia daarvoor heeft Ajax een positieve balans, met als uitschieter de jaren negentig. In de jaren zestig was Feyenoord de sterkste in de onderlinge ontmoetingen met twaalf zeges in 26 duels.

20 maart niet Ajax' favoriete datum:
Vier keer eerder speelde Ajax thuis op 20 maart. Slechts twee keer leverde dat een overwinning op. In 2005 ging het lelijk mis tegen PSV: 0-4. De ploeg van Frank de Boer maakte dat in 2016 enigszins goed door op 20 maart met 2-0 te winnen in Eindhoven.

Laatste zes gewonnen:
Van de 65 eerdere keren dat Ajax - Feyenoord werd gespeeld, verloren de Amsterdammers slechts elf keer. Dat gebeurde pas twee keer deze eeuw (in 2001 en 2005). Ajax wist 38 keer thuis te winnen van de Rotterdammers, waaronder de laatste zes wedstrijden.

Ajax scoort 92 procent van de duels:
Het is pas vijf keer gebeurd dat Ajax thuis niet wist te scoren tegen Feyenoord. Twee keer werd het 0-0 en drie keer eindigde het in 0-1. Dat betekent dat de Klassieker in Amsterdam nog nooit eindigde zoals eerder dit seizoen in Rotterdam: 0-2.

Ajax - Feyenoord begint morgenmiddag om 14.30 uur.

Lees ook

Afgelopen seizoen speelde AZ ruim 85 minuten met tien man in Tilburg - Foto: Pro Shots / Toin Damen

Willem II - AZ

Tilburgers niet in vorm:
Willem II heeft in de laatste vijf competitiewedstrijden slechts één punt gepakt. Dat is ook een van de redenen dat trainer Fred Grim en technisch directeur Joris Mathijsen zijn ontslagen. De Tricolores wist ook niet te scoren in die laatste vijf duels. Vier keer werd er met 1-0 verloren en tegen sc Heerenveen eindigde het zoals het begon.

Lastige fase AZ:
Ook AZ heeft het opeens moeilijk. Na een reeks van achttien ongeslagen wedstrijden heeft de ploeg van trainer Pascal Jansen slechts twee keer gewonnen in de laatste vijf duels. De thuiszege op FK Bodø/Glimt van afgelopen donderdag was niet genoeg om door te gaan in de Conference League. Tegen Ajax (beker), FC Twente en op bezoek bij Bodø/Glimt werd verloren.

Oude bekenden:
Voor Vangelis Pavlidis is het een speciaal duel. De Griekse spits speelde 2,5 seizoen bij Willem II en maakte in die periode 31 doelpunten. Afgelopen zomer maakte hij de overstap naar AZ. Thijs Oosting bewandelde deze winter de omgekeerde route, maar kan niet in actie komen vanwege een blessure. Eerder speelden bijvoorbeeld Mounir El Hamdaoui, Mousa Dembélé, Joris Mathijsen en Denny Landzaat ook voor beide clubs. Landzaat is momenteel assistent-trainer van Kevin Hofland bij de Brabanders.

In balans:
We kunnen niet zeggen dat drie punten voor AZ een zekerheidje is in Tilburg. In de dertig voorgaande ontmoetingen werd twaalf keer gewonnen, tien keer verloren en acht keer was er geen winnaar. In de laatste drie seizoenen wonnen beide ploegen één keer en werd het een keer gelijk.

Alleen eerste keer zonder goals:
Het is pas één keer gebeurd dat Willem II en AZ niet tot scoren kwamen in Tilburg. Dat was tijdens de eerste editie in 1968. Sindsdien kon er 29 keer op rij minimaal één keer gejuicht worden door een van beide teams.

Willem II - AZ begint morgenavond om 20.00 uur.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]