Ga naar Content

In Beverwijk zijn er nog steeds te weinig openbare toiletten: "Gemeente, doe iets!"

"Maak hier nou eens echt werk van, gemeente!" De openbare toiletvoorziening in het centrum van Beverwijk laat al te lang te wensen over, zeggen Facebookleden in de groep 'Je bent Beverwijker als...'. Zeker voor ouderen en mindervaliden is dat een probleem.

Foto: Adobe Stock

Ali Bal, de voorman van de grootste partij Samen Lokaal, kan zich de ergernis heel goed voorstellen. "Het liefst gaan we hier zo snel mogelijk na het coalitieakkoord en nog voor de zomer mee aan de slag."

Bal begrijpt de Beverwijkse zorgen, ook uit eigen ervaring. "Ik heb een kleine van een paar maanden, dus ik kan me voorstellen dat je, als je uit Heemskerk of Haarlem naar Beverwijk komt om te winkelen, wel ergens een luier wilt kunnen verschonen."

"Het is heel lastig om te zeggen: over een paar maanden zijn er toiletten"

Ali Bal, voorzitter Samen Lokaal

Toch kan hij op wat ideeën na nog geen concrete oplossing of termijn noemen, deels omdat de vorming van een nieuwe coalitie nog niet rond is. "Ik vind zeker dat we dit in de nieuwe bestuursperiode moeten oppakken. Maar het is ook heel lastig om te zeggen: over een paar maanden zijn er toiletten."

Nood is hoog

Of Beverwijkers dat snel genoeg gaan vinden, is de vraag. De nood is namelijk hoog. "De ouderen en gehandicapten kunnen nergens terecht", zegt Theo de Bot vandaag in zijn cris de coeur in de Facebookgroep. "Gemeente, maak hier nou eens écht werk van."

Ook elders in onze provincie heerst het toiletprobleem: in Huizen is de gemeente bijvoorbeeld al bezig met een plan. Tekst gaat verder.

Lees ook

En binnen een mum van tijd zijn veel van de ruim vijftig reacties eensluidend: "Het zal tijd worden", "Ik vind het onbegrijpelijk" en "Nog steeds mis ik de toiletten bij V&D en Hema": een kleine greep uit de antwoorden op Bots post.

Budget vrijmaken zag de gemeente niet zitten

De kwestie speelt namelijk al een tijdje. In november 2020 leek het de goede kant op te gaan toen de gemeenteraad van Beverwijk een motie aannam om openbare toiletten te plaatsen in het centrum van de stad. De Vereniging van Eigenaren (VvE) van Beverwijk Centrum en de Stichting Beverwijk stelden voor om die te betalen uit het Corona Herstelfonds.

Dat kon niet, volgens burgemeester Martijn Smit en toenmalig wethouder Esther Loenen. En budget binnen de gemeentebegroting vrijmaken zagen zij ook niet zitten, schreven zij in een brief.

De gemeente Amsterdam stelde vorig jaar wel extra geld beschikbaar voor openbare toiletten. Tekst loopt door.

Lees ook

"Voor de hand ligt de (horeca)ondernemers van het centrum te verzoeken dit op te pakken", luidt de tekst van de burgemeester in Beverwijk. "Een toilet is bij uitstek dienend aan de dienstenlevering van hen." En daarmee was de kous af.

Schot in de zaak

Maar daar is Hans Visser, voorzitter van de VvE Beverwijk Centrum, het niet mee eens. De gemeente had wél eerder al meer moeten doen, vindt hij. Toch is hij nog positief: met Bals partij Samen Lokaal zeer waarschijnlijk aan het roer in de gemeente, komt er misschien wel schot in de zaak, denkt hij. 

"Dat het eerdere college de plannen afschoot, doet niets af aan onze wens voor openbare toiletten in het centrum"

Hans Visser, voorzitter VvE Beverwijk Centrum

"Dat het eerdere college de plannen afschoot, doet niets af aan onze wens openbare toiletten in het centrum te openen, integendeel. Het is helder dat die er moeten komen. Een nieuw college kan nieuwe mogelijkheden creëren. Samen Lokaal heeft toiletvoorziening zelfs in het programma opgenomen.

D-reizen, ING, Beverhof of losse unit

Ideeën heeft Visser ook, bijvoorbeeld wc's in het pand van D-reizen of in dat van de ING, die daar weggaat. Maar ook een losstaande wc-unit op een van de plantsoenen tegenover de Hema is volgens hem een optie.

Bal blaast voorlopig nog iets minder hoog van de toren, maar ziet in ieder geval één mogelijke optie: "Ik denk voor de korte klap aan het − misschien met hulp van de gemeente − heropenen van publieke toiletten in het Beverhof. Maar daar zullen we met de eigenaar over moeten praten, want die heeft ze een tijdje geleden gesloten."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]