Ga naar Content

Bedreigde bewoners Huizer straat mogen terug naar huis, burgemeester geeft woning vrij

De afgelopen zomer bedreigde bewoners van het huis aan de Roef in Huizen mogen terug naar hun huis. Burgemeester Niek Meijer heeft besloten de sluiting van hun huis niet meer te verlengen. Het huis was een half jaar verzegeld uit veiligheidsoverwegingen: vlak nadat het huis werd gesloten en de bewoners waren weggehaald, ging er een explosief af. 

Foto: Inter Visual Studio

Dat het huis weer bewoond mag worden door de bedreigde bewoners, betekent niet dat het per definitie weer veilig is in de straat. Een maand geleden was het dreigingsniveau nog 'onverminderd hoog'. 

De bewoners van het huis aan de Roef zijn het doelwit vanwege een conflict in het Nederlandse drugscircuit. Deze ruzie heeft ondertussen al geleid tot meerdere incidenten. Afgelopen zomer werd de Huizer straat een paar dagen zwaar bewaakt. De zwaarbewapende agenten waren nog niet weg of er ging een explosief af. Er hangen nu al een paar maanden camera's. 

Lees ook

Woningsluiting loopt af

De woningsluiting door de burgemeester loopt nu af en wordt niet meer verlengd. Dat betekent dat de bewoners binnenkort weer naar huis kunnen. 

Toen de sluiting een maand geleden werd verlengd, stapten de bewoners van het bewuste huis naar de rechter. De rechter gaf de gemeente destijds nog gelijk, maar volgens burgemeester Meijer liggen er genoeg argumenten op tafel waaruit blijkt dat een nieuwe sluiting juridisch geen stand zal houden. 

Burgemeester Meijer noemt het wel of niet verlengen van de sluiting 'een dilemma'. "Naast het woonrecht dat een groot goed is en zwaar weegt, heb ik ook afwegingen te maken op het terrein van openbare orde, op sociaal maatschappelijk vlak en de juridische haalbaarheid van mijn beslissingen. Dit alles overwegende ben ik tot de conclusie gekomen dat ik de woning niet langer meer gesloten kan houden", aldus de burgemeester. "Bovendien is er behoefte aan duidelijkheid, stabiliteit en een toekomstperspectief, zowel voor de bewoners als voor omwonenden. Met het opheffen van de sluiting zetten we daar een eerste stap naartoe."

Herstelwerkzaamheden

De bewoners van het huis aan de Roef keren overigens niet meteen terug. Er moeten nog flink wat herstelwerkzaamheden gedaan worden en dat gaat nog even duren. De bewoners blijven in de tussentijd nog ergens anders wonen. 

Voor de naaste omwonenden wordt nog een bewonersbijeenkomst gehouden. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]