Ga naar Content

Is de ansichtkaartenactie laatste redmiddel voor de huisartsenpraktijk Boerhaavewijk?

Duizenden Haarlemmers zitten straks misschien jarenlang zonder huisarts in de Boerhaavewijk. De ZOED Boerhaavewijk moet in september de huidige plek verlaten. Maar waar moeten de Zorgverleners Onder Een Dak (ZOED) dan heen? D66 en ChristenUnie stellen er komende donderdag vragen over in een raadscommissie. Huisarts Vincent Puite is een ansichtkaartenactie gestart om druk op de politieke ketel te houden.

Portakabin zorgcentrum Zoed, huisarts Vincent Puite - Foto: Zorgcentrum Zoed

De ZOED Boerhaavewijk telt zo’n 7.500 patiënten. Het gevaar bestaat dat die straks een paar jaar zonder vaste huisarts komen te zitten. De praktijk waar huisarts Vincent Puite zijn praktijk heeft, herbergt verder onder meer een apotheek en een fysiotherapeut. Het is geen chic onderkomen aan de Louis Pasteurstraat. Het gezondheidscentrum zit al sinds 2017 in een aantal aaneengeschakelde portakabin units.

Sint Jacob

Rond die plek worden momenteel nieuwe woningen gebouwd. En vanwege een nieuwbouwproject van Elan Wonen moeten de portakabin gebouwen in september weg. Maar er is nog geen alternatieve locatie voorhanden. Die komt er uiteindelijk wel: tegenover het Spaarne Gasthuis bouwt de Stichting Sint Jacob een nieuwbouwcomplex met ruim 250 zorgwoningen. Daar is ook plek voor de ZOED. Maar het kan nog tot minstens eind 2025 duren voordat huisarts Puite daar met zijn praktijk kan neerstrijken.

Tekst gaat door onder de foto

Kaartenactie ZOED Boerhaavewijk Haarlem - Foto: NH Nieuws / Rob Wtenweerde

Ondertussen komen er alleen maar nieuwe woningen en dus nieuwe patiënten bij. De huisarts is daarom een ansichtkaartenactie begonnen om druk op de lokale politiek uit te blijven oefenen. Donderdag 16 februari komt de kwestie aan de orde in de commissie Bestuur van de Haarlemse gemeenteraad.

D66 en ChristenUnie hebben de vragen aan burgemeester en wethouders al klaar liggen. Beide partijen willen weten of de gemeente zich hard maakt voor een tijdelijke oplossing. Die kan volgens D66 gevonden worden bij het Haarlem College aan de Broekweg, niet ver van de ZOED Boerhaavewijk. De school heeft volgens D66 veel ruimte over. Die ruimte zou dan tijdelijk aan het zorgcentrum kunnen worden toegewezen.

Stuur 'ns een kaartje

Ondertussen roept huisarts Puite zijn patiënten op om ansichtkaarten te blijven sturen aan verantwoordelijk wethouder Floor Roduner (PvdA). Ze zijn af te halen bij de ZOED Boerhaavewijk aan de Louis Pasteurstraat en de ZOED Schalkwijk aan de Italiëlaan.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]