Ga naar Content

Honderden klachten over vuurwerk tijdens 'vuurwerkvrije' jaarwisseling in Haarlem

Het is geen verrassing voor de Haarlemmers, maar de gemeente Haarlem constateert nu ook in haar evaluatie dat er veel vuurwerk is afgestoken. Ondanks het lokaal vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Dat wordt vooral afgeleid uit het grote aantal overlast meldingen. Maar liefst 260 keer is er geklaagd en dat is bijna de helft meer dan in voorgaande jaren. Opvallend is wel dat er afgelopen jaarwisseling veel minder is vernield en dat de kosten voor de gemeente veel lager zijn. 

Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Natuurlijk waren er de twee voorafgaande jaarwisselingen beperkende coronamaatregelen. Maar in het laatste 'normale' jaar werd er 168 keer geklaagd over vuurwerk tijdens Oud & Nieuw in Haarlem. Toen gold er nog geen vuurwerkverbod. Dat is in Haarlem ingesteld sinds de jaarwisseling van 2021 op 2022. Toen werd er 171 keer geklaagd. "Mogelijk heeft het vuurwerkverbod gezorgd voor een hogere meldingsbereidheid van de Haarlemse burger", staat in het evaluatierapport van de gemeente. 

Het was voor alle Haarlemmers in ieder geval overduidelijk dat er niet minder vuurwerk de lucht in was gegaan. 

Tekst gaat door na video. 

Jaarwisseling 2023 in Haarlem-Noord - NH Nieuws / Geja Sikma

Camera's 

Ondanks de forse stijging in klachten vinden de politie, brandweer en afvalverwerkingsbedrijf Spaarnelanden dat het dit jaar redelijk rustig is verlopen. Er waren geen grote ordeverstoringen waarbij de mobiele eenheid ingezet moest worden en de brandweer hoefde alleen uit te rukken voor kleine brandjes op straat of in containers. 

Op de Berlagelaan heeft de politie door vooraf opgezette camera's, die live werden uitgekeken, in kunnen grijpen voordat een brand escaleerde. Tijdens het bestrijden van het vuur, bleef iemand vuurwerk in de vlammen gooien. Tegen deze persoon is proces-verbaal opgemaakt. 

Er hingen op vijf plekken in de stad camera's, waardoor de politie de situatie in de gaten kon houden. Dat was naast de Berlagelaan en het Teylerplein in Haarlem-Oost , het kruispunt Floris van Adrichemlaan/Belgiëlaan in Schalkwijk, het Voortingsplantsoen in het Rozenprieel en de Wim van Eststraat in de Waarderpolder. 

Volgend jaar wordt bekeken of op deze locaties weer camera's nodig zijn, omdat het op sommige plekken rustiger was dan werd verwacht. Zo werd er tijdens de jaarwisseling van 2021 op 2022 nog speeltoestellen op het Voortingsplantsoen vernield, wat de gemeente 20 duizend euro kostte. Dat bleef nu bespaard. De kosten van schade aan afvalbakken, verkeersborden, speeltoestellen, bankjes en bomen viel dit jaar sowieso veel lager uit dan voorgaande jaren: 50 duizend in plaats van 87 duizend euro in het jaar ervoor. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]