Ga naar Content

Raad van State: vossen in Eempolder mogen afgeschoten worden

De vossen in de Eempolder mogen voorlopig afgeschoten worden. Dat heeft de Raad van State bepaald. Het afschieten zou volgens de beheerders van het gebied namelijk nodig zijn om de nesten van de weidevogels in het gebied te beschermen. De juridische strijd is nog niet afgelopen.

Foto: Adobe Stock

In de schriftelijke uitspraak maakt de voorzieningsrechter een belangenafweging tussen de vos en de weidevogel. Na de zitting bij de Raad van State van eerder deze maand zegt de rechter onder andere dat het goed gaat met de vos en slecht met de weidevogel. Daarom moet er wat gebeuren.

De uitspraak betekent dat vossen in de provincie Utrecht voorlopig mogen worden gedood om de weidevogels te beschermen. De Faunabeheereenheid zegt blij te zijn met deze uitspraak. "Dit is goed nieuws", reageert Jeroen Nuissl. Hij verwacht dat er vanavond al wel een paar beheerders de Eempolder in zullen trekken. "Maar dat vergt natuurlijk wel wat voorbereidingstijd." Hoe de verdere bodemprocedure zal verlopen, daar durft Nuissl nog geen voorspellingen over te doen.

"Dat is heel vervelend", reageert Harm Niesen van de Faunabescherming. Dat is een van de partijen die het afschieten van vossen in de Eempolder wil voorkomen. "Het verbaast mij ook omdat er geen aanwijzingen zijn dat het afschieten helpt om de weidevogels te beschermen.", volgens Niesen zou het afrasteren een veel beter alternatief zijn. Wel benadrukt hij dat de strijd nog niet gestreden is, aangezien de bodemprocedure nog loopt. 

Juridische strijd

De uitspraak van de Raad van State heeft een lange voorgeschiedenis waar jarenlang durend juridisch getouwtrek aan vooraf ging.

Het college van Gedeputeerde Staten van Utrecht heeft aan de Stichting Faunabeheerseenheid Utrecht een zogenoemde ontheffing gegeven. Dat maakte het mogelijk om vanaf deze maand vossen in de Eempolder af te schieten. De roofdieren hebben het namelijk voorzien op de eieren van de beschermde weidevogels die daar liggen te broeden. Daarnaast hebben vossen het ook regelmatig gemunt op de kippen van de bedrijven in de polder. 

Maar drie natuurorganisaties waren het niet eens met deze ontheffing. Het gaat om de Faunabescherming, Fauna4Life en Animal Rights. Deze organisaties zijn al eerder tegen de ontheffing in beroep gegaan en na een langdurend juridisch gevecht moet het provinciebestuur opnieuw een besluit over de ontheffing nemen. Het bestuur hield de ontheffing met aanpassingen in stand. De stichtingen waren het ook niet eens en de zaak kwam vorige week bij de Raad van State terecht.

Voorlopige uitspraak

De Raad van State benadrukt zelf ook dat deze uitspraak een voorlopige is. De bodemprocedure loopt namelijk nog wel.

Wanneer die uitspraak volgt is niet duidelijk. Hierin moet complexe wetgeving worden bekeken, waar meer tijd voor nodig is.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]