Ga naar Content

Gemeente Zaanstad belooft beterschap aan familie aangereden jongen (4) in Poelenburg

De gemeente Zaanstad gaat de verkeersveiligheid in de Zaanse wijk Poelenburg aanpakken. Vorige week werd de vierjarige Mirza in de Zuidervaart geschept door een auto en deed zijn vader Erol een dringende oproep de verkeersveiligheid te verbeteren. Met succes zo blijkt vandaag: "Eindelijk gaat er wat gebeuren en wordt er actie ondernomen het asociale rijgedrag van hier tegen te gaan."

Foto: Google Streetview/Politie Zaanstreek

Het liep met een sisser af, maar vorige week werd de vierjarige Mirza al spelend geschept aan de Zuidervaart in Zaandam. Het jongetje vloog een paar meter door de lucht. ''Gelukkig gaat het goed met hem, we zijn erg blij hoe het uiteindelijk is afgelopen", vertelt vader Erol Coskush eerder aan NH. 

Toch is het ongeluk niet in de koude kleren gaan zitten. Mirza heeft last van nachtmerries en herbeleeft het ongeluk steeds weer. Er is na het ongeluk dan ook veel frustratie ontstaan bij de buurtbewoners en daarom hebben ze direct actie ondernomen. 

Erol: ''We hebben kliko's op straat gezet zodat er niet meer zo hard gereden kan worden, maar daar kwamen gelijk handhavers op af die zeiden dat ze weer weg moesten. Ik vertelde dat mijn zoontje was aangereden en dat ik ze toch weer terug zou zetten als ze weggingen, en dat hebben we ook gedaan.'' 

Woonerf, plantenbakken of drempels

Inmiddels heeft de familie Coskush bezoek gehad van de gemeente. ''Ze zeggen dat ze er wat aan gaan doen en dat er een paar opties zijn. Het kan bijvoorbeeld een woonerf worden, er kunnen plantenbakken komen of ze gaan drempels plaatsen. We zijn heel erg blij, dit was de druppel om eindelijk actie te ondernemen.'' Wanneer er daadwerkelijk actie ondernomen wordt, weet Erol nog niet. ''Het is nu echt afwachten, ze gaan het laten weten.''

Over de inhoud van het gesprek zelf wil de gemeente Zaanstad geen uitspraken doen. Wel geven ze aan 'erg geschrokken' te zijn. Een woordvoerder vertelt: "Onze wijkmanager is bij de familie langs gegaan en heeft samen met de ouders van het jongetje vastgesteld dat de aanwezige snelheidsremmer/drempel weinig effect heeft. De gemeente gaat onderzoeken in hoeverre een aanpassing of een verhoging wel een positief effect zou hebben op de verkeersveiligheid. We nemen het hoog op."

Daarnaast geeft de gemeente aan dat de handhaving en politie de wijk Poelenburg onder andere als focusgebied heeft. ''Er vinden regelmatig controles plaats en om het 'streetracen' tegen te gaan komt dit jaar nog een flexibele flitspaal ergens op De Weer te staan.'' Om het racen met brommers tegen te gaan, gaat de gemeente onderzoeken of de komst van brommerdrempels een optie zijn.

Bekeuring

Niet alleen de buurtbewoners, maar ook de politie is klaar met het asociale rijgedrag in de buurt. Op Facebook plaatste basisteam Zaanstreek een bericht over het rijgedrag in Poelenburg, Peldersveld en de Burgemeestersbuurt. "Wij rijden hier met meerdere eenheden in de wijk om alle verkeersgedragingen vast te leggen."

Hoeveel bekeuringen er inmiddels zijn uitgedeeld, daar kan de politie nog geen antwoord op geven. ''Dit wordt over langere tijd bijgehouden en is nu nog te kort dag,'' laat een woordvoerder van de politie Zaanstreek aan NH weten. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Hoe lang het gaat duren voordat de straat Zuidervaart veiliger wordt, is nog niet bekend. Woordvoerder gemeente Zaanstad: ''We kijken wat de opties zijn. Maar het is nu nog te vroeg om wat te kunnen zeggen.'' 

Voorlopige oplossing

Totdat de gemeente met een besluit komt, zet Erol samen met andere buurtbewoners de kliko's in de straat als de kinderen uit school komen en haalt deze weg als de kinderen 's avonds binnen zijn. Erol heeft er begrip voor dat de gemeente nog even op zich laat wachten, maar hoopt dat het wel zo snel mogelijk geregeld wordt. "Dit kan niet langer zo. Het is hartstikke gevaarlijk."

Uit wanhoop heeft Erol de gemeente zelfs aangeboden zelf drempels te kopen en plaatsen. "Dat vonden ze niks. Dus tot die tijd blijven we kliko's neerzetten voor een veilige verkeerssituatie voor onze kinderen."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.