Ga naar Content

Droogte? 'Zoetwaterboer' Klaas heeft wel genoeg regenwater voor zijn aardappelen en uien

Al zou het nog een maand droog blijven, dan heeft akkerbouwer Klaas Schenk uit Anna Paulowna toch voldoende regenwater voor zijn gewassen. Schenk doet sinds twee jaar mee aan het project 'Zoetwater Boeren'. Met een ondergronds systeem van opslag en drainage kan hij zijn aardappelen en uien op elk moment van water voorzien. "Heel fijn dat je de mogelijkheid hebt om bij droogte je gewas toch lekker door te laten groeien."

Akkerbouwer Klaas Schenk heeft ondanks de droogte genoeg water voor zijn gewassen - Foto: NH / Jurgen van den Bos

Goed, er was deze week even een bui, maar de akkers in de kop van Noord-Holland hebben het zwaar te verduren. "Bijna zes weken droogte en harde wind, dat hebben we wel gemerkt", vertelt akkerbouwer Klaas Schenk. Voor hem is het vooral de aanhoudende kou die de planten klein hebben gehouden, want aan gebrek aan regenwater heeft Schenk niet. Hij heeft een pompsysteem waarbij regenwater wordt opgeslagen en via drainageslangen al druppelend bij de planten terecht komt.

Vasthouden

Schenk: "In principe is het gebrek aan regenwater een logistiek probleem. Als het valt en als we het niet nodig, spoelt het weg en twee weken later hebben het nodig en moeten we het weer inlaten. Dus als je het op de plek waar het valt vast kan houden daar waar je het nodig hebt, dan ben je volgens mij koopman."

In de video zie hoe het drainagesysteem van het project Zoetwater Boeren werkt.

Akkerbouwer Klaas Schenk: "Heel fijn als je regenwater kunt vasthouden waar jet nodig hebt." - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Voor boer Klaas Schenk is deelname aan het project Zoetwater Boeren belangrijk om ervoor te zorgen dat hij en zijn collega's ondanks de klimaatverandering groente kunnen blijven telen. "Iedereen mag komen kijken. We zijn nog volop aan het leren en voor ieder stuk grond zijn de omstandigheden anders."

Missie

Schenk ziet het project een beetje als een missie: "Dit heeft geen concurrentie. Ik hoop dat we hier allemaal wat aan hebben en dat collega's het één-op-één over kunnen nemen en kennis kunnen delen, want de beschikbaarheid van zoet water wordt gewoon lastiger. Wij hebben het nodig om voedsel te kunnen produceren, dus laten we het maar zo efficiënt mogelijk doen."

Lees ook