Ga naar Content

Zaanstad is eruit: duizend asielzoekers op twee grote boten aan de kade

De komst van opvangplekken voor duizend asielzoekers wordt mogelijk gemaakt op twee grote boten aan een kade in Zaandam. Ook worden extra fiets- en looproutes gemaakt en komt er een drijvende brug om asielzoekers in het industriegebied met de stad te verbinden. Gemeente en COA zijn hierover al langere tijd in gesprek.

Foto: Google Maps

Op dit moment heeft Zaandam in de Achtersluispolder al honderden plekken, maar dat blijkt niet voldoende om de toestromende asielzoekers te huisvesten.

En dus komt de gemeente nu op de proppen met huisvesting aan de Gerrit Bolkade. De haalbaarheid van het plan werd door Zaanstad al eerder uitgebreid onderzocht. En dus vindt de gemeente het nu tijd om er twee grote boten te laten aanmeren, met plek voor duizend asielplekken.

Afspraken van het Rijk

Begin november worden de boten door het COA in gebruik genomen. Hiermee komt de gemeente de afspraak van het Rijk na om opvangplekken te creëren. De overheid zal ook opdraaien voor alle kosten die gemaakt worden. 

Het zijn twee grote boten die in het industriegebied komen: de Bibby Renaissance, met ruim 660 plekken, en de Bibby Progress, met zo'n 310 plekken. Momenteel worden deze twee ingezet om maritiem personeel te huisvesten, maar vanaf november krijgt het dus een andere invulling.

Fietsenstalling, voetpad en pontons

De aanleg van de schepen gaat niet zonder slag of stoot. Er is volgens de gemeente nog veel werk te verzetten om op en rondom de haven voorzieningen te creëren, waaronder pontons, fietsenstallingen en een voetpad, "zodat bewoners veilig lopend en fietsend naar het centrum kunnen".

Tekst loopt onder foto door.

Foto: Google Maps

Ook wordt de maximumsnelheid op de bestaande bocht op de Gerrit Bolkade verlaagd naar 50 kilometer per uur om de omgeving rond de schepen voor de asielzoekers verkeersveilig te houden.

Voor de bewoners in de omgeving wordt begin komende maand een bijeenkomst georganiseerd.

Lees ook