Ga naar Content

Kookadvies Zwanenburg duurt 'uitzonderlijk' lang, PWN levert schoon drinkwater aan huis

Drinkwaterbedrijf PWN zet vandaag bij tientallen huishoudens in Zwanenburg jerrycans met schoon drinkwater voor de deur. Dat doet het bedrijf omdat er bij de betreffende huishoudens al twee weken vervuild drinkwater uit de kraan komt. "Dat is uitzonderlijk lang", aldus woordvoerder Damy Gertsen.

Foto: Foto: PWN

Het gaat om huishoudens aan de Amestelle en de Seevanck, bij wie al sinds woensdag 5 juli geen schoon drinkwater uit de kraan komt. Die dag velde storm Poly een boom op de hoek van de Amestelle en de Seevanck, waarvan de wortels een waterleiding meetrokken. 

Lees ook

Ondanks de forse schade had PWN de waterleiding snel hersteld. Daarmee was de kous nog niet af, want nadat er bij huishoudens in de betreffende straten monsters uit de kraan waren gehaald, bleek het water geïnfecteerd met onder meer E.coli (poepbacterie) en enterokokken.

E.coli

Daarop gaf het drinkwaterbedrijf het advies water eerst drie minuten te koken voor het op te drinken. De in het water aangetroffen bacteriën, waaronder E.coli en enterokokken, zouden daarmee onschadelijk worden gemaakt. Die bacteriën worden inmiddels niet meer aangetroffen, maar er zitten nog wel andere hardnekkige, zogeheten coliformen bacteriën in het water. "Maar ook daarvan zijn de waardes laag."  

Lees ook

Inmiddels geldt het kookadvies al twee weken en dat is zeer uitzonderlijk, aldus het drinkwaterbedrijf. De woordvoerder kan zich niet heugen wanneer PWN voor het laatst klanten met jerrycans van vers drinkwater heeft voorzien. "Die vraag stelden we onszelf als collega's vandaag ook, maar nog niemand hier heeft het meegemaakt."  

Einde netwerk

Dat het zo lang duurt om het kraanwater veilig en drinkbaar te krijgen, heeft te maken met de locatie. "Soms voeren we we een spoelactie uit, dan spoelen we met hoge snelheid met water door de leiding, maar omdat de leidingen hier aan het einde van het netwerk zitten, kunnen we die hoge snelheid moeilijk bereiken."

Vanmiddag worden de leidingen opnieuw doorgespoeld, waarna er morgen weer monsters kraanwater worden genomen. Zodra er twee monsters volledig vrij zijn van bacteriën, wordt het kookadvies opgeheven. 

Schoon drinkwater als geste

Bij de betreffende woningen (52 in totaal) worden vanmiddag twee jerrycans met ieder vijf liter schoon drinkwater neergezet. "Dat is niet wettelijk verplicht, maar een geste van ons omdat het zo lang duurt", aldus Gertsen.  

Het kookadvies duurt in ieder geval nog tot en met zaterdag, meldt PWN vandaag in een bericht aan de Zwanenburgse huishoudens. 

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]