Ga naar Content

Nog voor opening weg N243, gaat-ie alweer op de schop

Nog voordat de provinciale weg N243 wordt geopend, gaat-ie alweer op de schop. De weg bij Stompetoren is te smal voor brede landbouwvoertuigen, concludeert nu ook de provincie. Akkerbouwer Johan Barendregt uit de Schermer is blij met het besluit: "Dat hebben we toch maar mooi gewonnen."

De nieuwe rotonde in de N243/Noordervaart bij Stompetoren - Foto: Alkmaar Centraal

De rijstroken van de vernieuwde Noordervaart, de provinciale weg N243 bij Stompetoren, is volgens agrariërs te smal voor hun trekkers en landbouwmachines. "Zo gaan de banden van onze machines stuk. En de stoepranden gaan er ook aan", vertelden ze eerder in onderstaande video.

Maar de provincie zag het probleem niet: "De plannen zijn volgens de geldende richtlijnen opgesteld. De landbouwvoertuigen zouden eigenlijk niet op de weg mogen rijden".

Tekst gaat verder.

Smalle N243 Stompetoren - Alkmaar Centraal

Maar de provincie komt nu terug op haar eerdere bewering: de vluchtheuvels in het midden van de weg worden aangepast. Daarnaast verdwijnen de stoepranden. "De nieuwe middenberm bestaat na de aanpassingen uit een bolle richel van witte stenen."

Akkerbouwer Johan Barendregt ziet de beslissing als winst voor de boeren, maar baalt wel van de extra weken dat de N243 dicht is, zegt hij tegen mediapartner Alkmaar Centraal. De provinciale weg tussen Alkmaar en Avenhorn is al een jaar afgesloten voor groot onderhoud en vernieuwing.

N243 na zomer pas open

De Noordervaart heeft zes rotondes en nieuw asfalt gekregen. Ook worden 3d-betongeprinte fietsbruggen geplaatst. "Het is natuurlijk jammer dat de weg weer langer dicht gaat." Weer, omdat er eerder al vertraging is ontstaan vanwege het planten van bomen en struiken.

Volgens de planning van de provincie gaat de Noordervaart op 1 september definitief open. "Ik vind het eerlijk gezegd vrij fors voor de werkzaamheden die zijn aangekondigd, maar het is wat het is", zegt Barendregt. "Wij zijn blij met deze oplossing."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]