Ga naar Content

Wie haalt het einde van Aalsmeerse Pramenrace? Jonge teams worstelen met Penta-motoren

Nu het tijdens de Aalsmeerse Pramenrace verplicht is om met een Penta te varen, is er een ware run op de oude motoren ontstaan. Maar met alleen een Penta ben je er nog niet. Veel jonge teams moesten de afgelopen tijd hard oefenen om hun oudje aan de praat te krijgen én houden. En dan moet je ook nog een route met opdrachten varen.  

Jonge teams moeten vaak flink oefenen voor ze goed met de Penta kunnen varen - NH Nieuws

Op de normaal zo stille Westeinderplassen en Haarlemmermeerse Ringvaart zal aan het begin van de middag weer een waar volksfeest uitbreken. De deelnemende 160 teams zullen moeilijk te overstemmen zijn door hun knallende speakers en ronkende Penta's.  

Het team van Sannah (21) en Isa (24) had vorig jaar nog een ervaren mannelijke kapitein, maar vaart dit jaar voor het eerst zelf met de Penta. "Ik durf het niet", geeft Isa toe. "Dus we hebben nu twee hele stoere meiden die het gaan doen."

"Als het misgaat, gaan we eerst kijken of we hem kunnen maken"

Isa

De meiden vinden het varen met de Penta tot nu toe best pittig. "Je kan alleen vooruit en achteruit [...] Het is vooruit en achteruit roeren", legt Isa uit terwijl ze met haar handen bewegingen maakt alsof ze achter het fornuis staat. 

Vorig jaar heeft hun Penta het tot halverwege volgehouden, maar de meiden zijn ervan overtuigd dat ze later vanmiddag de finish bereiken zónder hun back-up buitenboordmotor te hebben gebruikt. Mochten ze die toch nodig hebben, wordt het team dit jaar gediskwalificeerd. "Maar we gaan sowieso eerst kijken of we de Penta kunnen maken." 

Lees ook

Mascha's jonge team heeft meer geluk. Zij hoeven niet af te reizen naar Zweden of te slijmen bij Aalsmeerse families die nog Penta's hebben liggen. De meiden zijn goed bevriend met Bart van der Schilden, de zoon van botenbouwer Arie van der Schilden. Arie bouwt onder andere Aalsmeerse pramen en heeft nog een hoop Penta's in de schuur liggen. "We zitten aardig dik in de Penta's, ja", lacht Bart. 

Tekst gaat verder onder foto

Het team van Sannah en Isa probeert hun Penta aan de praat te krijgen - Foto: NH Nieuws

Hij zal de meidenboot naar de finish varen, dus kunnen die zich lekker bezighouden met de aankleding van de boot en het team. Bart is niet bang dat ze de finish niet gaan halen. Met een Penta varen is gesneden koek voor de jonge Aalsmeerder. "Je doet gewoon het touwtje om het vliegwiel en dan trek je hem aan", legt hij uit.

Rond 17.00 uur vanmiddag moeten alle pramen wel zo'n beetje gefinisht zijn. Dan zal duidelijk worden hoeveel teams de kunst van het varen met een Penta écht onder de knie hebben. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]