Ga naar Content

Boekenwinkel Aalsmeer sluit na bijna 122 jaar haar deuren

Er zijn weinig Aalsmeerders die geen boek van Boekhuis Aalsmeer op de plank hebben staan. De boekenwinkel bestaat al 121 jaar, maar het ziet ernaar uit dat ze haar 122ste verjaardag niet gaat halen. Eigenaar Angèle Aartman (52) heeft aangekondigd de deuren van haar winkel om financiële redenen te moeten sluiten.

Angèle Aartman, eigenaar van Boekhuis Aalsmeer, heeft besloten de boekhandel te sluiten - Foto: Boekhuis Aalsmeer

Het assortiment op peil houden, bezorgen, advies over boeken geven: Angèle heeft - naar eigen zeggen - alles geprobeerd om er een rendabele winkel van te maken, maar tevergeefs. Ze sluit per 1 december de deuren van haar winkel.

"Ik red het als alleenstaande in een huurwoning al niet om rond te komen"

Angèle Aartman, eigenaar

Een poging om een nieuwe eigenaar te vinden, heeft ze achterwege gelaten. "De cijfers waren dermate slecht, dat ik dacht: daar gaat niemand instappen. Ik red het als alleenstaande in een huurwoning al niet om rond te komen, laat staan iemand die kostwinnaar is."

Tekst gaat verder onder de foto.

Een activiteit in de boekhandel - Foto: Facebook Boekhuis Aalsmeer, Fam. van der Zwaard

Angèle moest het de afgelopen jaren vooral hebben van trouwe klanten. Steeds meer mensen bestellen hun boeken namelijk online. "Er wordt wel meer gelezen, maar dat uit zich niet in de boekenverkoop", legt ze uit.

"Hartstikke bedankt voor al die jaren boekenwijsheid"

Een klant

"Wat een verdrietig nieuws", schrijft een van haar trouwe klanten onder haar Facebook-bericht over de winkelsluiting. "Heel veel respect voor je dappere beslissing", reageert een ander. "Hartstikke bedankt voor al die jaren boekenwijsheid."

Diepgeworteld

"De boekenhandel is diepgeworteld in Aalsmeer", vertelt Angèle. Voor de dorpelingen zijn er regelmatig activiteiten en de planken liggen vol lokale boeken, die onder andere over de historie van het dorp gaan. Ook de winkel zelf kan als onderdeel van deze historie worden gezien.

De boekhandel zit al sinds 1902 in de Zijdstraat in Aalsmeer en heeft inmiddels zes eigenaren gehad. In de onderstaande tijdlijn is de geschiedenis van de winkel te bekijken. 

Bekijk hieronder de tijdlijn. Mobiele gebruikers kunnen hier klikken.

Angèle werkt al sinds veertien jaar in de winkel, waarvan ze de afgelopen zes jaar de eigenaar is geweest. "Het is heerlijk om van je hobby je werk te maken. Je weet nooit welke vragen je krijgt en over welke boeken je het gaat hebben." Ze heeft nog geen nieuwe baan, maar hoopt in de boekenbranche te kunnen blijven werken.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook