Ga naar Content

Syrische Ali en Raqda zien toekomst in Zaandam: "Eerst taal leren, dan werk en kinderen"

Ali Kharma (33) en zijn vrouw Raqda Tarabishi (27) komen uit de Syrische hoofdstad Damascus. Ali vluchtte twee jaar geleden voor de oorlog en Raqda is sinds kort in Nederland in het kader van de gezinshereniging. Ze kregen een verblijfsvergunning en zijn dolgelukkig met hun driekamerwoning in Zaandam. Als ze straks ook nog werk vinden, kan hun geluk niet op.

Ali en Raqda voor hun huis in Zaandam. - Foto: NH Nieuws

In de woning kun je de verf nog ruiken. De muren, het plafond en een nieuwe vloer. Het ziet er piekfijn uit, alleen het is zó leeg. Op een bank en bed na staat er vrijwel niets in. Nog een kampeertafeltje met heel veel koekjes, een tv en in een kamertje een wasrek. "We hebben nu geen geld om het meer in te richten", zegt het echtpaar verontschuldigend.

Ali zat tot voor kort in een AZC in Sneek. "Daar had ik alleen contact met Syrïërs en daarom ben ik blij dat ik nu hier in Zaandam woon en kan praten met Nederlanders." Hij en Raqda spreken een beetje Engels maar staan te popelen om Nederlands te leren. "Ze staan op een wachtlijst", zegt Lara Antaki. Zij begeleidt het echtpaar bij de inburgering. Ook Lara komt uit Syrië. Uit Aleppo. Daar was zij advocaat. Ali en Raqda zijn beiden ingenieur in de elektronica.

Ali en zijn vrouw op de bank van hun nieuwe huis in Zaandam. - NH Nieuws

Ook Lara is door gezinshereniging in Nederland terecht gekomen. "Mijn vader en mijn vader zijn eerst gevlucht. Mijn vier zussen en ik zijn na anderhalf jaar hier naartoe gekomen."

Het is het bekende verhaal van Syrische vluchtelingen die via Iran, Turkije, Griekenland uiteindelijk in Nederland terechtkomen. Daarom schrokken ze flink toen het kabinet viel over de gezinshereniging.

"De mannen vluchten niet voor hunzelf naar Nederland," zegt Lara, "dat doen ze voor de toekomst van hun gezin." Lara heeft twee jonge kinderen, net als haar man een goede baan, en verhuist binnenkort naar een koopwoning.

Ali en Raqda voor hun huis in Zaandam. - Foto: NH Nieuws

Lara's leven is het ideale toekomstscenario voor Ali en Raqda. "Nederlands leren, werk vinden en één of twee kinderen. Dat is onze droom", zegt Ali. Hij werkte ook al een tijdje als schoonmaker. "Dat vond ik prima, want alles is beter dan de hele dag niets doen." Hij en zijn vrouw zijn dankbaar dat ze in Nederland zijn en zo goed zijn opgevangen. "Wij willen ook dolgraag iets terugdoen en van betekenis zijn in de samenleving."

Lees ook

Prinsjesdag

Deze reportage hoort bij de serie Prinsjesdag-verhalen waarin NH naar aanleiding van de presentatie van de Miljoenennota met Noord-Hollanders vooruitblikt op het komende jaar. Maken ze zich zorgen of zien ze komend jaar met vertrouwen tegemoet? Verwachten ze dat hun financiële situatie er op vooruit of er juist op achteruit gaat? En moeten ze de eindjes aan elkaar knopen en zo ja, hoe doen ze dat?