Ga naar Content

Drukte bij kinder- en speelgoedbank: "Jammer dat zoveel mensen het nodig hebben"

Het is de derde dinsdag van september en traditiegetrouw wordt de miljoennota voorgelezen, maar echt vertrouwen in de begroting heeft de Zaanse Joyce Jansen van de kinderkleding- en speelgoed niet. "Waarschijnlijk wordt het alleen maar duurder. Ik ben een beetje huiverig voor wat het in de toekomst gaat brengen. Het is wel pittig voor de mensen." 

Joyce ziet het aantal mensen dat gebruik maakt van de kinderkleding- en speelgoedbank toenemen - Foto: Joost Kuipers

Joyce Jansen is met haar kinderkleding- en speelgoedbank al zo'n vier jaar begrip in Wormerveer en ziet het aantal mensen alleen maar toenemen. "Ik overweeg om een extra dag open te gaan. Of langer open te gaan", schetst Joyce de situatie.

Kinderbijslag

De Zaanse merkt dat veel mensen de touwtjes aan elkaar knopen. Het geld van de kinderbijslag wordt volgens haar gebruikt om openstaande en lopende rekeningen te betalen. "Dat is heel treurig." Joyce vindt het jammer dat zoveel mensen je nodig hebben. 

Het lukt Joyce om veel mensen blij te maken, maar toch zouden extra vrijwilligers ervoor kunnen zorgen dat ze nog meer mensen van bijvoorbeeld winterjassen kan voorzien. "Vele handen maak licht werk." De ondernemer is al blij als iemand een paar uur per week wil helpen met het sorteren van kleding, of het opzetten van activiteiten. 

Steun voor zorg

Als Joyce het geld in de miljoenennota zou verdelen, dan zou ze vooral de zorg ondersteunen. "Ik vind dat iedereen geholpen moet worden", benadrukt ze. "Tandarts weer terug in de basis. En het eigen risico wordt zo hoog. Ik vind dat ze daar wel wat meer aan mogen doen."

Naast de zorg, vindt de oprichter van de kinderkleding- en speelgoedbank dat vluchtelingen geholpen moeten worden. "Zij hebben ook kansen nodig." Zelf merkt Joyce dat haar eigen kinderen moeilijk aan een huis komen en daar zou ze graag iets zien veranderen.

Hap uit budget

"Mijn zoon van 22 krijgt geen huis. Hij heeft gewoon een vast inkomen, maar daarentegen wordt mijn huursubsidie wel weer ingekort. Dat raakt mij privé ook. Dan moet ik naar mijn kind toe: jij moet mij aanvullen. De één ziet dit als normaal, de ander niet. Als ik gekort word op mijn huurtoeslag, is het toch een hap uit mijn budget voor de wekelijkse boodschappen. Dat zijn wel pittige dingen." 

Lees ook

Prinsjesdag

Deze reportage hoort bij de serie Prinsjesdag-verhalen waarin NH naar aanleiding van de presentatie van de Miljoenennota met Noord-Hollanders vooruitblikt op het komende jaar. Maken ze zich zorgen of zien ze komend jaar met vertrouwen tegemoet? Verwachten ze dat hun financiële situatie er op vooruit of er juist op achteruit gaat? En moeten ze de eindjes aan elkaar knopen en zo ja, hoe doen ze dat? 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]