Ga naar Content

Omwonenden Schoteroog voorzien 'frontale botsing' over geplande megawindturbines

Omwonenden van het recreatiepark Schoteroog in Haarlem-Noord gaan zich waarschijnlijk verenigen in hun strijd tegen twee of drie mega-windturbines, die de vier kapotte kleinere windmolens moeten vervangen. Zo'n zeventig mensen kwamen gisteravond af op een bijeenkomst en ze zijn allemaal huiverig voor de gevolgen voor hun leefgenot.

Huidige windmolens op het Schoteroog van 40 meter hoog - Foto: NH Nieuws / Elizabeth Stilma

Op de oude vuilstortberg, die na begroeiing door de Haarlemmers liefkozend 'de teletubbieheuvels' wordt genoemd, staan al jaren vier windmolens stil. Ze zijn kapot, maar de vervanging laat op zich wachten. Want hogere windmolens, zoals de eigenaar Noord Noordwest Wind graag wil, kunnen niet zomaar vlakbij de bebouwde kom en in de omgeving van luchthaven Schiphol worden geplaatst. 

Afstand tussen windmolens en huizen 

De normen daarvoor zijn de laatste jaren sterk aan verandering onderhevig. De gemeente wil meer ruimte van Schiphol, om zo de groene ambitie van Haarlem te kunnen realiseren. De Provinicie heeft daarom ook de grens van 600 meter afstand tussen windmolens en huizen los gelaten. Maar die afstandsregel lijkt juist door de World Health Organisation (WHO) en ook de Europese Unie steeds strakker te worden gesteld uit gezondheidsoverwegingen. De rotors van de windturbines produceren namelijk geluid. 

En daar zien de bewoners van de aangrenzende woonwijk Land in Zicht een kans. Ze hebben de buren uit de dorpen Spaarndam en Penningsveer, die ook aan het meertje De Mooie Nel liggen en dus uitkijken op Schoteroog, uitgenodigd om samen op te trekken. "In Denemarken mogen hoge windturbines niet binnen een straal van twee kilometer van de bebouwde kom staan. In Nederland daarentegen worden nog steeds geitenpaadjes bewandeld om maar zoveel mogelijk te kunnen plaatsen", stelt Anton Opperman van de bezorgde bewoners uit Land in Zicht. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Eén van de oude windmolens met op de achtergrond de Haarlemse woonwijk - Foto: NH Nieuws / Elizabeth Stilma

Geluidsoverlast

Tot nu toe strijden een aantal bewoners uit die wijk op persoonlijke titel tegen de komst van de windturbines. Ze wonen in flats en woningen aan het water tegenover Schoteroog. Vooral Anton heeft zich vastgebeten in onderzoeken. Zijn conclusie is dat de gestelde doelen van aantal TWh (terrawatuur, eenheid van windenergie, red.) voor 2030 in Noord-Holland al is gehaald. En dat het dus helemaal niet nodig is om ook nog eens dichtbij woonwijken hoge windturbines te plaatsen. 

Dat wordt bevestigd door klinisch-fysicus audioloog Jan de Laat. Hij doet als gastspreker uit de doeken waarom het gezonder is dat windmolens niet meer dan 35 decibel geluid produceren bij de omliggende woningen. Volgens hem gaat de WHO een norm stellen van maximaal vijf procent van de omwonenden die zodanig hinder mogen ondervinden dat ze naar de huisarts moeten.

Zachtjes fluisteren

En dan is het volgens de gerenommeerde wetenschapper belangrijk dat je goed slaapt. Iets wat volgens hem alleen kan als er niet meer dan 35 decibel geluid door het open raam de slaapkamer in komt. "Als ik door deze microfoon praat, levert dat 60 decibel op bij uw oor. Een airco is harder dan 35 decibel. Alleen als ik zachtjes fluister slaapt u door."

Tekst gaat verder onder de foto.

Kapotte windmolens op 'Teletubbieheuvel' in Haarlem - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Uit onderzoek blijkt dat een windmolen met een ashoogte van 80 meter pas op 800 meter een zoevend geluid van 35 decibel maakt. De beoogde windturbines op Schoteroog worden ongeveer 70 à 80 meter hoog. De woonwijk Land in Zicht en de dorpen Spaarndam en Penningsveer liggen in een straal van ongeveer 500 meter. "Dus moeten we die hoge windturbines hier niet hebben. En ook niet ergens anders", zegt Anton Opperman. "Not in any backyard", is zijn mantra. 

"We verschillen teveel van mening over deze windturbines. Ik voorzie een frontale botsing met de gemeente"

Anton Opperman, bewonerscommissie Land in Zicht

"En dan weerkaatst geluid toch ook nog op het water?", vraagt een bewoner aan de audioloog. Inderdaad zijn er volgens Jan de Laat versterkende situaties zoals water of juist verzachtende omstandigheden zoals ander omgevingsgeluid. Maar volgens hem is met uitzonderingen 35 decibel een veilige marge. 

De Laat vindt het verstandig dat interim-minister Jette nog geen nieuwe landelijke norm heeft gesteld en wacht op het uiteindelijke advies van de WHO. "Ook wethouder Robbert Berkhout wil daarop wachten", weet Anton Opperman. "Maar we verschillen teveel van mening over deze windturbines. Ik voorzie een frontale botsing met de gemeente."

Tekst gaat verder onder de foto.

Grote opkomst tijdens bijeenkomst tegen mega-windturbines - Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Procederen

De bewoners, sport- en hobbyverenigingen en ook horeca- en recreatieondernemers op Schoteroog staan even niet open voor gesprek met de gemeentelijke politiek. "Dan roepen ze toch iets over het algemeen belang en het beperkte belang van ons. Dat zal hun antwoord wel weer wezen", roept één van hen. Bovendien heeft de gemeente tot nu toe zelf geen informatiebijeenkomst georganiseerd. 

In buurtapps van de woonwijk en in Spaarndam en Penningsveer worden nu de troepen geronseld om een stichting op te richten. "Het is beter om een collectief tegenwicht te bieden in plaats van als individu te gaan procederen", roept Anton op. "En misschien komt de gemeente dan wel naar ons toe om te praten", reageert iemand uit het publiek. 

De oude, kapotte windmolens hebben een ashoogte van 40 meter - Foto: NH Nieuws / Elizabeth Stilma

Lees ook