Ga naar Content

KLM werkt samen met defensie om Nederlanders uit Israël op te halen

Nederlanders in Israël kunnen vanaf woensdag met een vliegtuig van Defensie naar huis en donderdag waarschijnlijk met een toestel van KLM, zegt minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot tegen persbureau ANP. Ongeveer tweehonderd mensen zouden hier voorlopig voor in aanmerking komen.

Foto: Inter Visual Studio

Nederlanders in Israël die het land sinds de geweldsexplosie van zaterdag en het daaropvolgende geweld willen verlaten waren tot dusver op zichzelf aangewezen. 

Samenwerking met defensie

"De afgelopen dagen bleek het steeds moeilijker om een vlucht naar huis te boeken", constateerde Bruins Slot. Ze besloot daarom toch 'de repatriëring te faciliteren' van Nederlandse scholieren, studenten en andere reizigers die in Israël dreigden te stranden.

Er vertrekt woensdag een militaire vlucht uit Eindhoven om Nederlanders op te halen, laat minister Kajsa Ollongren (Defensie) weten. Het toestel komt waarschijnlijk ook weer aan op Eindhoven. Als de omstandigheden het toelaten volgt er donderdag een vlucht van KLM. "Heel fijn dat zowel Defensie als KLM zich zo bereidwillig hebben getoond", zegt Bruins Slot.

Er wordt onderzocht of hierna meer militaire en civiele vluchten kunnen worden ingezet.

Geannuleerde vluchten

De meeste maatschappijen hebben hun lijnvluchten van en naar Israël geschrapt. Zondag maakten Transavia en KLM al bekend dat ze vluchten hadden geannuleerd. Inmiddels vliegen er meerdere buitenlandse maatschappijen niet meer naar luchthaven Ben Goerion bij Tel Aviv. 

De Israëlische maatschappij El Al vliegt nog wel tussen Schiphol en Tel Aviv, maar vervoert vooral Israëli's die op reis waren en terug naar huis willen. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.